7 yıl sonra kavuştuğu çocuklarından ayrılma şoku

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir'de, Alman Gençlik Dairesi ve bakıcı aileye karşı verdiği hukuk mücadelelerini kazanan Cihan Dursun, 7 yıl sonra kavuştuğu 2 çocuğunun Almanya'ya iade edilmesi kararı üzerine şok oldu.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin davalı Cihan Dursun (38) lehinde verilen kararı bozmasının ardından çocukların iadesi ile ilgili dava Eskişehir 1. Aile Mahkemesi'nde yeniden görüldü. Cihan Dursun'un bir kez daha hakim karşısına çıktığı duruşmada, oğlu C.D. (16) ve avukatlar Cengiz Çam ile Zeynep Baturaygil de hazır bulundu.
Duruşma sonunda Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin bozma kararını aynen uygulayan mahkeme, Eskişehir'de yaşayan Cihan Dursun'un, ikamet ettikleri Federal Almanya nezdinde koruyucu aileye bırakılan çocukları C.D ve B.D'nin (14), Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Sonuçlarına İlişkin Sözleşme uyarınca mutat ikametgahlarının bulunduğu Almanya'ya iadesine karar verdi.

Reklam
Reklam

Kararın şaşkınlığını yaşayan Cihan Dursun, adliye önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çocuklarımın Almanya'ya satıldığını düşünüyorum. Türk vatandaşı olan çocuklarımı yurtdışı yapacaklar. Bu normal bir şey mi? O zaman beni de yurtdışına göndersinler. Bizim sahibimiz yok. Almanya'nın baskısıyla bu işi yapıyorlarsa, bu saatten sonra adalete güvenmiyorum. Bizim sahibimiz kim? Böyle adalet mi olur?" diye tepkisini dile getirdi.

Almanya'ya yalnız dönmek istemediğini ifade eden C.D. ise "Babam, kardeşim, arkadaşlarım yanımda olursa, Almanya'ya giderim. Oraya yalnız gitmem" diye konuştu.
Dün gece Alman bakıcı aileden Gert Herrman'ın cep telefonuna "Merhaba küçük ağabey. Perşembe günü çok heyecanlı olacak" diye mesaj gönderdiğini söyleyen C.D.'ye, adliyeye gelen bir grup arkadaşı da destek verdi.

Dursun'un avukatı Cengiz Çam da, kararın bozulması için Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulunacaklarını açıklayarak, şunları söyledi:

"Burada çocuklar gayet sağlıklı bir ortamda kültürlerini yaşamaktaydılar. Toplum bunu takdir edecektir. Verilen karar, belki uluslararası anlaşmalara uygun olabilir, ama toplumun kamu vicdanına ne kadar uygun olur? Bu tartışılır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin taraf olduğu anlaşmanın vatandaşımızın haklarını ne kadar koruyor, ne kadar korumuyor, bunun üzerinde durulması lazım".

Reklam
Reklam

Çocukların bir süre Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne bağlı yuvalara verileceği, mahkeme kararı kesinleştiği takdirde Almanya'ya gönderileceği öğrenildi.
Almanya'da bir fabrikada işçi olarak çalışan Cihan Dursun, 1993'te "uyuşturucu kullanmak" suçundan 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dursun hapisteyken 3 Nisan 1994'te evinde çıkan yangında eşi Şükriye Dursun dumandan zehirlenerek hayatını kaybetti. Üç çocuğu ise koruyucu ailelere teslim edildi. Cezaevinden 10 Ocak 2000'de çıkan Dursun, sınır dışı edildi. 1.5 yıl önce Türkiye'de kendisini ziyarete gelen çocukları C.D. ve B.D'yi Almanya'ya göndermediği öne sürülen Cihan Dursun hakkında, Alman koruyucu aile ve Alman Gençlik Dairesi tarafından 7 yıl sonra kavuştuğu çocukların iadesi için dava açılmış, Eskişehir 1. Aile Mahkemesi'nde görülen dava reddedilmişti.