70'lerin Pop İkonlarıyla Metro Kurallarını Öğrenelim!

Şehir içi ulaşımlarda özellikle büyük kentlerin olmazsa olmazları metrolar,tramvaylar, metrobüsler... Elbette bu toplu taşıma araçları için de bazı kurallar mevcuttu. Bu kuralları eğlenceli hale getirmeyi Japonlar neredeyse 40 yol önceden çoktan düşünmüş

Yerlere sakız atmayın!

Şehir içinde raylı sistemlere her ne kadar ülke olarak geç alışmış olsak da 70'lerde çoktan Japonya'da kullanılan teknolojiydi. Banliyö trenleri ve metrolar gerek hızı gerekse konforu bakımından halk tarafından çabuk benimsenmiş ve sıkça kullanılmaya başlanmıştı.

Kalabalığın olmasıyla birlikte bazı kurallar da birbirini getiriyordu. Modern çağda olmamıza rağmen günümüz de bile bu kurallara ihtiyaç duyabiliyoruz. Bundan yaklaşık 40 yıl önce 1976 ve 82 yılları arasında dönemin ünlü pop ikonlarıyla Japonya'da eğlenceli afişlerle bazı kurallar belirlenmiş.

Reklam
Reklam

Görselde ayağına sakız yapışan bir Superman'i görüyorsunuz. Superman da olsa ayağının altına yapışan bir sakız onu birilerinin kurtarmasına engel olabilir. Kısaca yere sakız atmayın bizi üzmeyin demişler Yolculuk sırasında diğer insanları rahatsız etmeyin

Gazete okurken hunharca gözümüze sokan, metrolarda uyuya kalıp yer kaplayan ve kendi keyfi için başkalarının keyfini düşünmeyen insanlar için hazırlanmış oldukça net bir afiş çalışması

Canavarların ismi; Gazete okuyan Shinbusshi, bacak bacak üzerine atan Asshi ve uyuyan da Nesshi. Ayaklarınızı deve gibi açıp Hitler'lik yapmayın!

Genelde sadece metrolarda değil tüm toplu taşıma araçlarında yanındakine saygısı olmayanlar için hazırlanmış oldukça anlamlı bir afiş. Evet bacaklarınızı koltuk hizasından fazla açıp insanları rahatsız etmeniz belki sizi Hitler kadar kötü yapmıyor olabilir. Ama belli bir düzeyde kötüsünüz :( Şemsiyenizi unutmayınız!

Dönemin en ünlü pop ikonlarından biri kuşkusuz Marilyn Monroe'di. Japonlar bunu da es geçmemiş ve 'Eğer şemsiyenizi unutursanız size geri getirecek bir Marilyn Monroe'nuz yok ona göre' diye inceden ayarını vermiş. Bir başka şemsiyenizi unutmayın afişi. Bu kez Son Akşam Yemeği'nden esinlenilmiş.

Sanırım Japonya'daki metrolarda herkes şemsiyesini unutuyormuş :( Görselde bu kez zarif bir geyşa var

Sigara saatleri dışında lütfen sigara içmeyin

Evet bundan 40 yıl önce böyle yerlerde her ne kadar sigara içmek serbest olsa da bunun belli saatleri vardı. O saatler dışında sigara içmek kesinlikle yasaktı.

Reklam
Reklam

Ünlü TIME dergisine çıkan dönemin Western filmlerinin yıldızı John Wayne silahıyla sigarasını söndürüyor. Çünkü sigara içme saati çoktan geçmiş :( Biletinizi / geçiş kartınızı gösterin

Turnikelerden zıplamayın ya da kartınızı gösterirken federal ajan triplerine girmeyin, adam gibi gösterip geçin diyor. Afişte boyu küçük, ünü büyük Napolyon Bonaparte'yi görüyorsunuz. Çantanız kapılarda sıkışabilir dikkat edin!

Bu olay dikkatsizlikte ölümlere bile yol açabilir. Bazılarımız çantalarını çok fantastik şekilde boynuna dolayabiliyor. Çantanız sıkışınca imdadınıza her an koşacak bir Superman'iniz olmayabilir o yüzden biraz daha dikkat Sigaralarınızı insanların yüzüne yüzüne üflemeyin ve öksürürken ağzınızı kapatın

Henri de Toulouse-Lautrec'den esinlenilmiş bu çalışmada pasif içicilere, ve sigara kullanmanın adabına dair uyarılar yapılmış.

Kısaca 'Üfleme şu dumanı insanların yüzüne!' diyor. Bacak bacak üzerine atmayın

Düşünen adam heykeliyle yapılmış bacak bacak üzerine atmayla ilgili bir başka afiş. Metroda uyuya kalmayın

Hayallere dalıp metroda uyuya kalmayın aksi takdirde kendinizi Noel Baba'nın ülkesinde bile bulabilirsiniz. O saatte eve nasıl dönersiniz hem :( İnsanların üzerine çıkmayın

Bizim metrobüs kültürümüz 40 yıl önce Japonya'da vardı ve insanlar birbirinin üzerine çıkabiliyordu. Farklı bir afiş çalışmasıyla bu duruma dur denmeye çalışılmış Ve en güzeli tabii en sonda; Sarı çizgiyi geçme!

Metro'ların altın kuralıdır bu.

Reklam
Reklam

İçimizden kendilerini anarşist hisseden sisteme baş kaldırmak isteyenlerin özellikle sıkça yaptıkları şeydir. Hep bir sarı çizgiyi geçme isteği... Elbette yasak, çünkü bir sebebi var. Japonlar da Sumocularıylabu konuya güzel şekilde yaklaşmışlar.