İSTANBUL (İHA) - İstanbul'da, sahte rakı nedeniyle yaşanan ölümlerin ardından piyasadan toplatılan 70'lik Yeni Rakı'ların imhasına bugün başlandı. Rakılar, yakıta dönüştürülecek.
TEKEL'in Alkollü İçkiler Bölümü'nü satın alan Mey İçki'nin, sahte rakıların neden olduğu ölüm olaylarının ardından aldığı kararla piyasadan toplatılan ve altın renkli kapaklılarla değiştirilen 70'lik Yeni Rakı'ların ilk bölümü, bugün Paşabahçe'deki fabrikaya bağlı bir depoda imha edildi. İmha işlemi, uzmanlar ve yetkili kurul temsilcilerinden oluşan geniş bir heyetin gözetiminde gerçekleştirildi. Fabrikada Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu'nun katılımıyla başlatılan imha işlemini, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu, İl Sağlık Müdürlüğü ve ilgili vergi dairesinin yetkilileri ile Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan İnce de izledi.
İşlem öncesinde açıklama yapan Yorgancıoğlu, içkileri toplatma operasyonunun yaklaşık 3 hafta içinde tamamlandığını, imha işleminin ise biraz zaman alacağını söyledi. Yorgancıoğlu, "Üniversitelerin Çevre ve Kimya Mühendisliği bölümleri ile Fen Fakülteleri'nin Biyoloji bölümlerinden görüşler aldık. Bununla da yetinmeyip tüketici dernekleri ve ilgili bakanlıkların görüşlerine başvurduk. Tüm bu bilgiler ışığında çevreye zarar vermeyecek yöntemler geliştirdik. Bunların başında, imha edilen rakılardaki alkolün sanayide yakacak olarak kullanılması ya da ilaç ve kimya endüstrisine hammadde olarak verilmesi geliyordu. Biz de bu yolu seçtik. Şişelerin içindeki içkileri imha tanklarına boşaltıp denatüre edeceğiz ve yakıta dönüştüreceğiz. Sanayide yakıt olarak kullanılabilecek. Şişeleri de kırmadan, Şişecam fabrikalarına teslim edeceğiz. Onlar da eritip yeniden üretim yapacaklar" dedi.
Toplatma işlemine 8 Mart 2005 tarihinde başladıklarını hatırlatan Galip Yorgancıoğlu, "Kendi ürünümüzden kaynaklanmamasına rağmen şirketin böylesine büyük bir operasyonu başlatması, aslında çok önemli bir karardır. Kesinlikle hiçbir şüpheye yer vermemek için bu yolu seçtik. Piyasadaki tüm 70'lik Yeni Rakı şişelerini toplayarak altın renkli kapaklı Yeni Rakı'larla değiştirmeye başladık. Toplama operasyonunun büyük bir yüzdesini sonuçlandırıyoruz. 100 bin farklı noktadan ürün topladık. Ürün toplama işi, hafta sonuna kadar biter. Hafta sonuna kadar, yaklaşık 1 milyona yakın şişe toplanmış olacak. Yaklaşık 1 milyon şişe rakıdan, 350 bin litre civarında yakıt elde edilecek. Bütün ürünler için güven artırıcı önlemlere başladık, bunu daha sonra kamuoyuyla paylaşacağız" açıklamasında bulundu.
Üniversitelerin çevre bölümlerinin görüşleri alınarak gerçekleştirilen imha işleminin, Mayıs ayına kadar tamamlanması bekleniyor.