71 Cuntasının da Ergenekon'u varmış!

Ergenekon iddianamesinin ek klasörlerinde 1971'de solcu subaylar tarafından planlanan 9 Mart darbesinin radyodan okunacak bildirisi de yer aldı.

Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan eski MİT çalışanı Emekli Kıdemli Albay Hüseyin Vural Vural'dan ele geçirilen “darbe tüzüğü” de ek delil klasörleri arasında yer aldı.

Geçtiğimiz Ocak ayında gerçekleştirilen 9. Dalga Operasyonu kapsamında İstanbul'da gözaltına alınan Vural, soruşturma savcısı Zekeriya Öz tarafından sorgulandıktan sonra tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedilmişti.

13. Ağır Ceza Mahkamesi'nde hakim karşısında çıkan Vural, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Geçtiğimiz günlerde kabul edilen 3. İddianame'de “Ergenekon silahlı terör örgütü yapılanmasında fikri ve ideolojik olarak örgüt üyelerinin eğitimiyle görevli” kişi olarak gösterilen Vural'ın İstanbul'daki evinde yapılan aramalar sırasında ele geçirilen belgeler 83 Nolu klasörde yer aldı.

Reklam
Reklam

Çoğunluğunu 75 yaşındaki Hüseyin Vural Vural'ın kaleme aldığı belgeler arasında yer alan 14 sayfalık belge, 1971'de solcu subaylar tarafından planlanan 9 Mart darbe girişminin “darbe tüzüğü”.

Daktilo ile yazılmış “Devrim Kurulu İşleyişi ve Çalışmalarını Düzenleyen Tüzük” adlı belgede, darbe yapıldıktan sonra yönetimi devralacak Devrim Kurulu'nun (D.K.) neler yapacağı ve ülke yönetiminin nasıl şekilleneceği tüm ayrıntılarıyla anlatılıyor.

****23 maddeli darbe tüzüğü****

Çıktısı alındıktan sonra üzerinde tükenmez kalemle bazı düzeltmelerin de yapıldığı belge “Giriş”, “Kurulun Ana Görev ve Yetkileri”, “D.K.'nın Çalışmaları”, “Üyelerin Görev ve Yetkileri” ve “Son Hükümler” adlı bölümlerden ve 23 ayrı maddeden oluşuyor.

Giriş bölümünde darbenin, “Halk eğemenliğini yokeden, devlet iradesini gaspeden, Türkiye'yi bugünkü bozuk düzen içine sürükleyen, sınıfsal güçleri ve fiili tekelleri köken ve dayanaklarıyla yok ederek, gerçekten halka dayanan demokrasi düzenini kurmak” amacıyla gerçekleştirileceğine vurgu yapılıyor.

Reklam
Reklam

Daha sonra yönetime el koyacak Devrim Kurulu'nun hangi görev ve yetkilerle donatılacağı detaylı bir biçimde anlatıldıktan sonra Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinin nasıl oluşturulacağı da anlatılıyor. Belgede, Devrim Kurulu'nun Yürütme erkini, kendi üyeleri arasında ya da dışarıdan atayacağı bir Başbakan ve Bakanlar Kurulu ile kullanacağı belirtiliyor. Belgeye göre Başbakan ve Bakanlar'ı görevden alma yetkisi darbeyi gerçekleştiren Devrim Kurulu'nda olarak gösteriliyor.

Belgenin son bölümünde, “Bu tüzük, Devrim Kurulu'nun çalışmaları için bir ön belge hükmünde olup teferruata ilişkin konularda, işbu tüzüğün ilkeleri ve ruhu içinde, Büyük Millet Meclisi'nin 1945'ten önceki gelenekleri geçerli sayılır” deniliyor.

Darbe bildirileri

“Darbe tüzüğü” adlı belgenin en ilginç bölümleri de 7 ayrı darbe bildirisinden oluşuyor. 1 Nolu Bildiri'de, darbe yapıldıktan sonra okunacak olan metin var. “Büyük Türk Ulusu” diye başlayan ve radyodan okunması planlanan bildiride darbe yapıldığı halka şöyle duyuruluyor:

Reklam
Reklam

“Büyük Türk Ulusu;

sana, beklediğin Türk Silahlı Kuvvetleri hitapediyor.

Yıllardan bu yana sahipsiz ve başsız kalan ülkemizin içine düşmüş bulunduğu anarşi ve ekonomik bunalımlara son vererek, mümkün olan en kısa bir zamanda, yurdumuzu çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırabilmek, ortada duran bütün sorunların çözümlenebilmesi amacıyla, bu andan itibaren Kara, Deniz ve Jandarma kuvvetleri, yönetimde tam bir acze düşmüş olan siyasi iktidara el koymuş bulunmaktadır.

Aziz Türk Ulusu;

Senin öz evlatların, her türlü siyasi hesap ve şahsi çıkar düşüncesinden uzak olarak; yine senin altında ezildiğin sayısız dertlere çare bulmak kararı ile huzuruna gelmiş ve bu kutsal hizmete başlamıştır. Size bugün için huzur ve emniyet, yarın için aydınlık ve refah vaadiyle heppinizi saygı ile selamlıyorum” Bildirinin sonunda ise “Radyolarınızın başından ayrılmayınız ve gelecek yayınları bekleyiniz” deniliyor. Altında imza olarak da Türk Silahlı Kuvvetleri adı yer alıyor.

Bildiri üstüne bildiri

İkinci bildiride ise “Bugün saat... 'itibariyle sokağa çıkma yasağı konmuştur” deniliyor. Üçüncü ve en uzun bildiride de “Devrim Kurulu Başkanı” lider sıfatıyla halka hitaben konuşma yapıyor. Dört nolu bildiride devrilen hükümetin başbakanının adının yeri boş bırakılarak “tevkif edilmiştir” deniliyor.

Reklam
Reklam

Beş nolu bildiride tüm yurtdışı çıkışlarının yasaklandığı belirtiliyor. Altı nolu bildiride ise bütün il, ilçe ve buçaklardaki garnizon komutanlarına ve askeri şahıslara ithafen, mülki idareye el konulacağı emri veriliyor.

Yedinci bildiride de darbeye karşı gelenlerin devrim mahkemelerinde yargılanacağı bildiriliyor.

9 Mart 71'de ne oldu?

9 Mart 1971'de TSK'da emir-komuta zinciri dışında gelişen 'sol'bir darbe teşebbüsü yaşandı. Planlanan darbe, MİT'in durumu dönemin Genel Kurmay Başkanı Memduh Tağmaç ve 1. Ordu Komutanı Faik Türün'e haber vermesiyle başarısız oldu. 1. Ordu Komutanı Türün darbeye adı karışanları Ziverbey Köşkü'nde MİT vasıtasıyla sorguya çekti. Bu sorgularda Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler ve Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur'un da darbe teşebbüsüne önce destek verdiği ama sonra desteklerini geri çektiği ortaya çıktı. 9 Mart 1971 Milli Demokratik Devrimi'ne adı karışan başta Tümgeneral Celil Gürkan olmak üzere tüm subayları re'sen emekliye sevk edildi.

1971'deki ‘Ergenakon'un kimlik kartı bile var

Reklam
Reklam

Emeklİ Kıdemli Albay Hüseyin Vural Vural'dan ele geçirilen “Ergenekon Kimlik Kartı” da ek delil klasörleri arasında yer aldı. Üzerinde “Ergenekon” yazısı bulunan kartta, “Kara-Deniz-Hava” ile “Sadece Görevlilere Verilmiştir” yazısı da dikkat çekiyor.

Ocak 2009'da gerçekleştirilen operasyon sırasında ele geçirilen bu karttan Vural, 4 Nisan 2008'de Erol Mütercimler ile yaptığı bir telefon görüşmesinde bahsetmişti. Teknik takibe takılan bu görüşmede Vural, “Bende Ergenekon kartı var” demişti.

4 Nisan 2008'de Erol Mütercimler ile Hüseyin Vural Vural arasında geçen telefon konuşması:

Hüseyin Vural Vural: Ergenekon nedir biliyor musun.

Erol Mütercimler.: Yo hayır siz söyleyin belli ki bi şey var kritik bi şey var

Hüseyin Vural Vural: Kritik de diii Dokuz Martçıların İstanbul grubunun koyduğu isimdir o paroladır.

Erol Mütercimler: Onu bilmiyorum onu ilk defa öğreniyorum.

Hüseyin Vural Vural: Aaaa ya bak bende onun kartı da var be.

Erol Mütercimler: Allahımız aşkına. Ya bunu kimse bilmiyor.

Ergenekon değil, Ergenakon

Reklam
Reklam

Vural'a, savcılık sorgusu sırasında bu kart ve telefon görüşmesi soruldu. 3. İddianame'de yer alan bilgilere göre Vural'ın, Erol Mütercimler ile yaptığı bu telefon görüşmesinde geçen “Ergenekon”0un bugünkü soruşturmayla ilgili olmadığını belirterek, “1971 yılında TSK bünyesinde yapılan bir soruşturma ile ilgili. Bunun tam ismi de Ergenakon” dediği belirtildi.