Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima kentinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından, sahil kasabalarında yaşayan halka sirenlerle tsunami uyarısı yapıldı. Fukuşima'nın 70 kilometre kuzeyindeki Sendai'de boyu bir buçuk metreye yaklaşan dalgalar nedeniyle halk evlerini terk ederek tepelere çıktı.
Pazartesi günü yerel saatle sabah 6'da meydana gelen deprem, Fukuşima açıklarında ve 10 kilometre derinlikteydi. Uzmanlar, bu sarsıntının 2011'deki 9 büyüklüğündeki depremin artçı şoku olduğunu tahmin ediyor.
Japon kabinesinin sözcüsü Yoşihide Suga, düzenlediği basın toplantısında 2011'deki felaketten sonra tüm reaktörleri kapatılan Fukuşima nükleer santralinde deprem nedeniyle herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Suga, deprem sırasında üçüncü reaktördeki soğutma sisteminin de devre dışı kaldığını, öte yandan bunun herhangi bir hasara yol açmadığını kaydetti.
Japonya'nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011'de meydana gelen ve 18 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan dev tsunami, Fukuşima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açmıştı. Sızıntı, Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuş, bölgeden 160 bin kişi tahliye edilmişti.
Tsunami hakkında
Japonca'da kelime anlamı 'liman dalgası' olan tsunami, deniz yatağının ani hareketiyle dalgalanan denizlerde görülüyor. Depremler, volkanik patlamalar, su altı toprak kaymaları ve hatta göktaşları bile tsunamiye neden olabiliyor.
Genelde 50 metreden az derinlikte ve 6,5 büyüklüğündeki depremler sonrası meydana gelen tsunamiler, 8 büyüklüğündeki depremler sonrası yıkıcı olabilir. Okyanus tabanındaki çekilme su seviyesini azaltıp yüzeyde hareketlenmeye neden oluyor. Açığa çıkan sismik dalgalar, yüzeyde dalgaları tetikliyor.
Suyun derinliğinde, depremin merkez üssünden uzakta, dalgalar tabandan yükseldikçe büyür. Derinlerde dalgaların hızı 500 - 800 km/sa çıkabilirken, kıyıya yaklaştıkça 20-30 km/sa hıza düşer. Dalgaların boyu 30 metreye varabilir, tsunami 10-40 dakika sürebilir.