740 yıllık çiniler çimentoyla sıvanmış

Sivas'ta bulunan Buruciye Medresesi, 1271 yılında Burucerdioğlu Muzaffer Bey tarafından yaptırılmış. Çocuklarıyla birlikte medrese binasına...

Sivas'ta bulunan Buruciye Medresesi, 1271 yılında Burucerdioğlu Muzaffer Bey tarafından yaptırılmış. Çocuklarıyla birlikte medrese binasına defnedilen Burucerdioğlu Muzaffer Bey'in türbesindeki 740 yıllık çinilerin üzerinin 2005 yılında yapılan restorasyonda çimento ile sıvandığı ortaya çıktı.
Tarihi Buruciye Medresesi'nde geçtiğimiz hafta başlatılan restorasyon çalışması, 2005 yılında yapılan restorasyon hatalarını gün yüzüne çıkartmaya başladı. Tarihi medresede 2005 yılında yapılan restorasyonda en büyük yanlışlardan birisi olarak ise Burucerdioğlu Muzaffer Bey'in türbesinde ki çinilerin üzerinin çimento ile sıvanması olarak göze çarpıyor. O tarihte türbe içerisindeki çinilerin sağlamlaştırılmasına yönelik bir çalışma yapılmadığı gibi türbedeki 740 yıllık çinilerin üzerinin çimento ile sıvanması şaşkınlık uyandırdı.
Ayrıca tarihi medresenin çatısında yanlış usta uygulamaları nedeniyle kurşun kaplamaların arasından türbeye ve eserin başka alanlarına su sızmaları meydana gelmiş. Bu durum eserin kuzey duvarında çatlamalar ve içe doğru kayma meydana gelmesine neden oldu. Ayrıca türbenin kubbe bölümünde bulunan bazı çinilerde çatıdan sızan tuzlu yağmur suyu nedeniyle zarar gördü. İl Özel İdaresi Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEP) gözetiminde tarihi Buruciye Medresesi’nde başlatılan restorasyon çalışmasıyla eserin çatısındaki kurşun kaplamalar yeniden yapılıyor. Ayrıca Burucerdioğlu Muzaffer Bey'in türbesinde zarar gören bölümler tespit edilerek onarılacak.

Reklam
Reklam

ÇİNİLER BELGELENİYOR
Buruciye Medresesi’ni yaptıran ve çocuklarıyla birlikte medrese binasına defnedilen Burucerdioğlu Muzaffer Bey'in türbesindeki 740 yıllık çiniler ve yapılması gereken çalışmalar için belgeleme yapılıyor. Çini onarım ekibinin şefi Mustafa Bakır, en uygun müdahale yönteminin belirlenmesi için dokümantasyon ve belgeleme çalışması yaptıklarını kaydetti. 8 kişilik bir ekiple bu işi yapacaklarını kaydeden Bakır, amaçlarının en az müdahaleyle korumaya yönelik nasıl bir çalışma yapılabilir ve uzun yıllar sonra eserde tekrar restorasyon yapılırsa o zamanki insanlara yazılı bir kaynak bırakmak olduğunu dile getirdi.
Dokümantasyon ve belgeleme çalışmasıyla türbe içerisinde yer alan ve her birinin üzerinde değişik motifler bulunan çiniler tek tek kayıt altına alınmış olacak. Bu çalışmanın yaklaşık 4 ay sürmesi ön görülüyor. Türbede ne gibi bir çalışma yapılacağı ise dokümantasyon ve belgeleme çalışmasının tamamlanmasının ardından netlik kazanacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz