750 Yıllık Gelenek: Çoban Bayramı

Kökleri Orta Asya'ya dayanan, çobanların koyun boyama ve yıkamasını konu alan "Yünüm Böğet Çoban Bayramı Şenlikleri"nin 14'üncüsü Tefenni ilçesine bağlı

Kökleri Orta Asya'ya dayanan, çobanların koyun boyama ve yıkamasını konu alan "Yünüm Böğet Çoban Bayramı Şenlikleri"nin 14'üncüsü Tefenni ilçesine bağlı Hasanpaşa beldesinde yapıldı.

Orta Asya'dan beri yapıldığı, 750 yılı aşkın geçmişi olduğu belirtilen, kuşaklar boyunca yaşatılan tarihi "Yünüm Böğet Çoban Bayramı" etkinlikleri öncesinde, sürü sahibi olan ailenin erkekleri hep birlikte lider koyunu bayrama hazırlıyor.

Bu kapsamda, Beydağları'ndaki özel bir taştan elde edilen boya ile sürü lideri koçlar, şenlikten bir gün önce boyanarak süslendi. Yöreye has tekerleme ve maniler eşliğinde çoban tarafından boyanan sürü lideri, "Tostos" denilen deneme koşusuna hazır hale getirildi.

Reklam
Reklam

Dün akşama doğru, bugün sabaha karşı gerçekleştirilecek olan sudan geçişin provası niteliğindeki Tostos deneme koşusu gerçekleştirildi. Koşu sırasında çobanlar sürüsünün önünde koşarken, yakınları da havaya ateş ederek kutlama yaptı.

Daha sonra dinlenmeye çekilen sürüler, gün ağarmadan önce böğet (su birikintisi) alanının yakınlarına gelerek günün ilk ışıklarıyla başlayacak olan geçişi beklemeye başladı.

Görevlilerin anonsuyla Hasanpaşa ve çevre köylerden katılan 15 sürü, hakem heyeti eşliğinde sırayla böğeti geçmeye çalıştı. Sürülerin geçişi tamamlamasının ardından hakem heyeti, bu yıl ilk defa olarak kültürel etkinliğin yarışmaya dönüşmemesi, örf ve adetlerin devam etmesi için emeklerinden dolayı sürü sahiplerine teşekkür etti ve hepsini birinci ilan ettiğini açıkladı.

Etkinliğe katılan sürü sahiplerine çeyrek Cumhuriyet altını ile çeşitli hediyeler verildi.

Etkinliğe katılan CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Hasanpaşa beldesinin örf ve adetleri yaşatmaya çalıştığını belirterek, "Yediden yetmişe vatandaşlarımız bu güzelliği görmek için buraya geldi. Çevre illerden gelenler de oldu. Ulusal boyutta bir günü hep beraber yaşadık" dedi.

Reklam
Reklam

Hasanpaşa Belediye Başkanı Bayram Yıldız da Yünüm-Böğet geleneğinin kesinlikle bir yarışma olmadığını vurgulayarak, "Bu, örf ve adetlerimizin, geleneklerimizin devam ettirilmesidir. Buradaki hedefimiz koyunların yıkanması, kirden pastan arınması, hayvanın üzerindeki kenenin, pirenin su tarafından alınıp götürülmesidir. Tarihçilere göre Orta Asya'dan gelen geleneğin Hasanpaşa'da yapılmasından mutluluk duyuyorum" diye konuştu.

Hakem heyetinden Durmuş Korkut ise tarihi geleneğinin aslının koyunların kirden arındırmak için yıkanması olduğuna işaret ederek, eski zamanlarda ilaç olmadığından koyunların temizlenmesi vesilesiyle yıkama geleneğinin başladığını söyledi.

Çobanlardan Bekir Özkol da çobanların küçümsenmesinden rahatsız olduğunu ifade ederek, "Yünüm-Böğet'in başlangıcına benim değil, atalarımızın aklı ermiyor. Çok uzun yıllardır etkenliği yapıyoruz" dedi.

Muhabir: Murat Çoban

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: