76 Yaşındaki Hastaya "akromegali" Tanısı Konuldu

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesi Karnıaçık köyünde yaşayan Nebiye Aşlakçı'ya (76) "akromegali" tanısı konuldu.

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesi Karnıaçık köyünde yaşayan Nebiye Aşlakçı'ya (76) "akromegali" tanısı konuldu.

Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Kerim Küçükler, gazetecilere yaptığı açıklamada, hastanın kendilerine bir hafta önce müracaat ettiğini belirterek, yapılan tetkikler sonucunda hastada "akromegali" diye bilinen "uç büyümesi" hastalığını tespit ettiklerini söyledi.

Hastalığın, büyüme hormonlarının beyinden fazla salgılanması sonucunda uç organlarda büyümeler meydana getirdiğini dile getiren Küçükler, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Bu durum hastanın hayatını tehdit edebilecek bir durum oluşturabiliyor. Çok nadir görülen 'akromegali' hastalığı milyonda 30-70 arası gözüken bir hastalık. Yılda milyonda 3-4 hastaya 'akromegali' tanısı konuluyor. Hastalık çok yavaş seyrettiği için yüzde ve vücutta meydana gelen bir takım değişiklikler, hasta ve yakınları tarafından net fark edilemiyor. Bu yüzden tanı konulana kadar 5-10 yıl gibi bir süre geçiyor.

Bizim hastamızın da kendi bulgularını fark etmesiyle şu anki zaman arasından 6-7 yıl geçmiş. Bu hastalığın tanısını genelde 40-50'li yaşlarda koyuyoruz. Hastamız 76 yaşında olduğu için tanısı oldukça geç konulmuş. Yaş itibarıyla ameliyata uygun değil. Biz de bugün aylık iğne tedavisine başladık. Hastalığın tamamen geçmesi mümkün değil. Bizim amacımız, bu büyüme hormonunun istenmeyen etkilerini normale getirmek"

Aşlakçı ise rahatsızlığı 8 yıldır yaşadığını dile getirerek, ilk dönemlerde defalarca hastaneye gitmesine rağmen, tanısının konulamadığını ifade etti.

Hastalığı ilk ayakları ve dilindeki büyüme ile hissetmeye başladığını vurgulayan Aşlakçı. "Aynı zamanda başım ağrıyordu, ellerim ve kollarım uyuşuyordu. Bu şikayetlerle hastaneye gittim, hap ve iğneler verdiler ama hastalığa çare bulunamadı. Kastamonu'da Devlet Hastanesi'ne müracaat ettim. Burada doktorumuz benimle yakından ilgilendi sağolsun. Artık hastalığımın ne olduğunu öğrenmiş olduk. İnşallah bundan sonra her şey daha iyi olur" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Muhabir: Yusuf Çelik / Sinan Özmüş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: