79 günlük bebeğe ‘hukuki’ ameliyat

Doğum sonrası kafasında su toplanan henüz 79 günlük bir bebek, mahkeme kararıyla ameliyat edilecek.

Adana’da doğum sonrası beyin kanamasına bağlı kafasında su toplanan ve ailesi karşı çıktığı için ameliyata alınamayan 79 günlük bebek, mahkeme kararıyla ameliyat edilecek.

Şanlıurfa’da öğretmenlik yapan H.Ç. ve H.Ç. çiftinin, Balcalı Hastanesi’nde 8 Ocak’ta 6.5 aylık olarak doğan oğulları A.Ç., kuvöze konuldu. Neonatoloji Bölümü’nde yapılan tetkiklerde, bebeğe, ’beyin kanamasına bağlı başında su toplaması’ teşhisi konulup, yaşaması için bu suyun ameliyatla alınmasına karar verildi.

‘Ya sakat kalırsa’

Reklam
Reklam

Ailesi ise, “Ameliyat olduğunda çocuğumuz sakat kalır” gerekçesiyle operasyona izni vermeyip, bebeklerinin kendilerine teslim edilmesini istedi. Ancak doktorlar durumu kritik olan bebeği vermedi ve hastane yönetimi, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü aracılığıyla konuyu yargıya taşıdı. Adana Çocuk Mahkemesi de, bebek için ’sağlık tedbiri’ kararı aldı. Mahkeme kararında, “Küçüğün ameliyat olmazsa öleceği belirtildiğinden hakkında Çocuk Koruma Kanunu uyarınca sağlık tedbiri uygulanmasına karar verilmiştir” denildi.

Savcıdan takipsizlik

Bu kararla, çocuğun ameliyat edilmesinin de yolu açılmış oldu. Ailenin kararı temyiz etmemesi halinde, önümüzdeki günlerde bebek, mahkeme kararı ile ameliyat edilecek. Bu arada H.Ç.’nin, halen kuvözdeki bebeklerini kendilerine vermemeleri nedeniyle hastane yetkilileri hakkında ’görevi kötüye kullanma’ suçundan yaptığı suç duyurusuyla ilgili olarak da Cumhuriyet Savcısı ’takipsizlik’ kararı verdi.

Yasa ne diyor?

5395 Sayılı Çocukları Koruma Kanunu’nun 5. maddesi şöyle: “Koruyucu ve destekleyici tedbirler; çocuğun öncelikle kendi aile ortamında korunmasını sağlamaya yönelik danışmanlık, eğitim, bakım, sağlık ve barınma konularında alınacak tedbirlerdir. Bunlardan; sağlık tedbiri, çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması ve tedavisi için gerekli geçici veya sürekli tıbbi bakım ve rehabilitasyonuna, bağımlılık yapan maddeleri kullananların tedavilerinin yapılmasına yönelik tedbirdir.”

Reklam
Reklam