8 Ağustos İngiltere basın özeti

İstanbul Yenikapı'da düzenlenen 'Demokrasi ve Şehitler Mitingi' bugün İngiliz gazetelerinde önemli yer tutuyor. FT, Ankara-Moskova yakınlaşmasının, Batı'yı tedirgin ettiğini yazıyor.

İstanbul Yenikapı'da düzenlenen 'Demokrasi ve Şehitler Mitingi' bugün İngiliz gazetelerinde önemli yer tutuyor.

Gazeteler, mitinge katılımın büyüklüğüne dikkat çekiyor.

Guardian: Erdoğan'dan dev birlik gösterisi

Guardian haberinde, 'Erdoğan Türkleri, başarısız darbe girişiminden sonra dev bir birlik gösterisinde topladı' başlığını kullanmış.

Haberde özetle şunlar aktarılıyor:

"270 kişinin ölümüne neden olan 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminden sonra düzenlenen gece gösterilerine son noktayı koymak için dün İstanbul'da gerçekleştirilen mitingde, bayrak taşıyan dev bir kalabalık toplandı. Birçok kişi giriş kapılarından geri döndü.

Reklam
Reklam

"Katılımlı ilgili resmi olarak bir hesap yayınlamadı ancak Türk medyası gösteriye milyonlarca kişinin katıldığını belirtti.

"Marmara denizi kıyısındaki Yenikapı miting alanı Türk bayrağının renkleri olan kırmızı, beyaza büründü.

"Miting alanına giremeyen 44 yaşındaki ev kadını Sevda Bozkurt, 'Daha önce demokrasi mitinglerinde hiç bulunmamıştım ama buna gelmeyi çok istedim' dedi. Bozkurt şöyle konuştu: 'Bu, en büyük mitinglerden biri. Türkiye'nin üç partisi bir araya geldi. Arkadaş oldular, kardeş oldular. Belki Türkiye için umut vardır".

"Başarısız darbe girişiminin ardından hükümet Türkiye'nin 81 kentinde ve Almanya'daki Köln gibi yabancı kentlerde darbe karşıtı gece gösterilerini teşvik ediyordu. Miting eş zamanlı olarak tüm kentlerdeki dev ekranlardan canlı yayınlandı ve büyük kentlerde binlerce kişi mitingi izlemek için toplandı."

Times: Erdoğan '**Yeni Türkiye**' peşinde

Times ise 'milyonlarca Türk'ün Erdoğan'ın yeni ulusunu selamlamak toplandığını' yazıyor.

Haberde özetle şu ifadeler yer alıyor:

Reklam
Reklam

"Yenikapı genellikle siyasi mitinglere ev sahipliği yapar. Ancak üç haftadır süren darbe karşıtı gösterileri noktalamak için yapılan bu mitingde bir imam, darbe karşıtı gösteride yaralanan bir adam ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Kürt siyaseti hariç tüm siyasi çizgilerden politikacılarla yan yana sahneye çıkanlar arasındaydı.

"Miting, Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir hayranlık gösterisinden ziyade bir ulusal birlik görüntüsü oluşturdu. Siyasi pankartlara izin verilmedi ve muhalefet partilerinin ısrarıyla en büyük resim, modern Türkiye'nin kurucu babası Atatürk'ünki oldu.

"Erdoğan helikopteriyle geldiğinde, 2 milyon kapasiteli miting alanı dolmuştu. Yaklaşık 1,5 kilometre boyunca sokaklar hıncahınç doluydu.

"Erdoğan, birlik içindeki 'Yeni Türkiye'sini inşa etmeye başlamak için darbe sonrası fasılı kapatmaya çalışıyor. Bu, iki yıl önce icat ettiği bir kavram.

"Erdoğan dünyaya şahin yüzünü gösterirken evde ise uzlaştırıcı durumda. Halkından ve Allah'tan, önceden Gülencilerle kurduğu ittifak için af diledi."

Reklam
Reklam

Times, haberin sonunda, 'Yeni Türkiye' anlayışının bu kavramla uyuşmayanlar arasında ise korku olduğunu belirtiyor ve Stockholm Üniversitesi Türkiye Çalışmaları bölümünden akademisyen Jenny White'ın şu sözlerini aktarıyor: 'İki ulusal model de (Atatürk'ünki ve Erdoğan'ınki) kendisiyle uyuşmayan toplum kesimlerini baskı altına alıyor. Yeni Türkiye'de bu, mütedeyyin olmayan herkes olabilir."

Times, bu kavramın birçok Türk için belirsiz olduğunu, eski Türkiye'deki laikliğe ve askeri darbelere karşı sandık demokrasisi ve dini muhafazakârlık kavramları etrafında dönüp dolaştığını yazıyor.

Gazete, bazı Türklerin bunun, Erdoğan'ın kendisini Atatürk'le aynı düzeye getirecek şekilde ulusun babası olma hevesiyle ilgili olduğunu düşündüğünü ancak Erdoğan yanlılarının buna katılmadığını belirtiyor.

Times, gazeteci Hilal Kaplan'ın, 'Yeni Türkiye'nin çeşitliliği ve kenarda olanların merkeze doğru hareketini temsil ettiğini' söylediğini aktarıyor.

Daily Telegraph ise gazetenin iç sayfalarında mitingden büyük bir fotoğraf kullanmış altına şu notu düşmüş:

Reklam
Reklam

"Tüm siyasi görüşlerden on binlerce Türk, geçen ayki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik darbe girişimini protesto etmek için İstanbul'daki mitinge katıldı. Cumhurbaşkanı mitinge eşiyle katıldı."

FT: Batı, Ankara ile Moskova'nın yakınlaşmasından tedirgin

Financial Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın darbe girişimi ardından ilk yurtdışı ziyaretini Rusya'ya yapacak olmasına dikkat çekiyor ve Ankara-Moskova yakınlaşmasının Batı'yı tedirgin ettiğini belirtiyor.

Gazeteye konuşan düşünce kuruluşu Carnegie Moskova Merkezi'nden Alexey Malashenko, "Türkiye ve Nato'daki müttefikleri arasındaki gerilim Rusya için son derece faydalı" yorumunu yapıyor.

FT, Türkiye'nin, Rusya'nın Ankara'ya darbe girişimi sonrası verdiği destekten memnun olduğunu yazıyor ve Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın'ın geçen hafta Tass haber ajansına, "Rusya Federasyonu'nun bu konuda açık ve net tavır almasını takdirle karşılıyoruz" açıklamasını yaptığını belirtiyor.

Gazete, Türkiye'nin darbe girişimi ardından yetkililerden gelen açıklamalar nedeniyle ABD'yi eleştirdiğini, Fethullah Gülen'in iadesi konusunda da Washington'a tepki gösterdiğini hatırlatıyor.

Reklam
Reklam

Gazeteye konuşan Moskova'daki bir Türk diplomat Türk-ABD ilişkileri konusunda şunları söylemiş:

"ABD'yle ilişkilerimiz son 50 yılın en kötü döneminde… Ve bu, Rusya'yı kesinlikle cazip bir seçenek haline getiriyor."

FT, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Nato üyeleri arasındaki gerilimden memnun olduğunu yazıyor.

Gazete, Türk yetkililerin özelde, kamuoyu önündekinden farklı bir tonda konuştuğunu ve Rusya ile ilişkiyi geliştirirken ABD'yle köprüleri atmak üzere olmadıklarını vurguladıklarını aktarıyor.

Türk ve Rus diplomatların, Türkiye'nin şimdi kamuoyunda, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a yönelik eleştirileri yumuşatacağını beklediğini yazıyor gazete.

Bunun karşılığında ise Türkiye'nin, Putin'in Suriyeli Kürtlere desteğini azaltmayı kabul edeceğini umacağını belirtiyor.

FT, bununla birlikte, bölgesel konulardaki ortak çıkarlara rağmen iki ülkedeki yetkililerin, liderlerin toplantısının sonuçları tahmin etmede ihtiyatlı olduklarını da belirtiyor.

Gazeteye konuşan Avrupalı bir diplomat ise Erdoğan'ın Avrupa'ya ihtiyacı olduğunu söylemiş ve eklemiş:

Reklam
Reklam

"Erdoğan Putin'e güvenemeyeceğini biliyor. Son üç yüzyılda kaç Türk-Rus savaşı yaşandı? Kaçını Türkler kazandı?"