8. Ayda Bebek Gelişimi

Bu dönemde bebeğinizin göz rengi artık netleşmiştir. Bu dönemde bebekler genel olarak anlamlarını bilmeseler de bazı kelimeleri hecelemeye başlarlar.

Desteksiz uzun süre oturabilirler. 8 aylık bir bebek aile bireylerinin hepsini tanır. Onlara bağlıdır ve iletişim kurmaya çalışır. Onların söylediklerine gülerek tepki verir. Bu dönemdeki bebeklerin fiziksel, zihinsel gelişimleri yavaşça düzene oturmaya başlamıştır. Ayrıca beslenme, uyku ve dil gelişimi de normal şartlarda bir düzene oturmuştur. Bebeğiniz bu dönemde emekleyerek merdivenleri çıkabilir. Ayakta durmaya başlayacağı bu dönemde doktoru ile anlaşarak bebeğiniz için en uygun ayakkabıyı seçebilirsiniz. Ancak evde çıplak ayak ile gezmesi bebeğinizin ayaklarının güçlenmesi için çok daha faydalı olur. Bebeğinizin gelişimini desteklemek için bazı şeyler yapabilirsiniz. Mesela sıklıkla bebeğiniz ile konuşun, onunla bol bol oynayın. Bardağı kulpundan tutmaya çalışan bebeğiniz için uygun bir bardak alabilirsiniz. Tabi bunları yapar iken bebeğinizi ve çevreyi uygun hale getirmeyi ve güvenliğini sağlamayı unutmayın.

Reklam
Reklam

BEBEĞİN HAREKET YETENEĞİ

Bebeğin bu aylardaki hızlı gelişimi insanı hayrete düşürebilir. Bir de bakarsınız ki sizin yardımınız olmadan ancak oturmayı becerebilen bebeğiniz, birkaç hafta içinde yerde sürünerek, emekleyerek ve sıralayarak odanın içinde fır dönmeye başlamış. Bu dönemde bebekler kıpırdamadan gayet rahat, dik ve uzun süre desteksiz oturabilirler. Otururken kollarını uzatıp yakınında bulunan oyuncaklara ulaşıp eline almaya uğraşırlar. Bu tür hareketler, bebeğin ayakta durması, yürümesi ve ileriye doğru hamle yapması açısından önemli olan karın bölge kaslarının güçlenmesine yardımcı olur. Bebeğiniz düzgün oturmaya başladıktan sonra, bir yandan gövdesinin üst kısmının dengesini sağlarken, bir yandan da el ve kol hareketlerini koordine edebilir. Bu yaştaki bebeklerin çoğu, aynı anda her iki elinde de oyuncak tutabilir.

BEBEĞİN ZİHİNSEL GELİŞİMİ

Bebeğiniz bu dönemlerde bazı şeylerin duyulara hitap etmenin ötesinde bir anlam taşıdıklarını anlamaya başlarlar. Örneğin, sözcüklerin ve hareketlerin, görülmenin ve duyulmanın ötesinde belli mesajları olabileceğini fark ederler. Bebeğiniz bir zamanlar gözden kaybolduğu zaman yok olduğunu düşündüğü şeyler, göz görünmeseler bile hala vardırlar. Bebeğinizin beyni görünenle görünmeyen arasında bağlantı kurmaya ve tekrarlanan yaşantılardan sonuç çıkarmaya başlar.

Reklam
Reklam

BEBEĞİN SOSYAL GELİŞİMİ

Bu dönemde bebeğiniz her zamanki gibi çevresiyle oldukça ilgilidir. Merak duygusu ve hareket isteği çok fazladır. Bu dönemde durumuyla ilgili duygularını mimikleri ile rahatlıkla yansıtabilir. Eğer bebeğiniz bir şeyden hoşnutsuzsa bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Tam tersi bir şey hoşuna gidiyorsa bunu da gülümseyerek ya da cıvıldayarak belli eder. Bebeğiniz bu dönemde yabancıları yadırgar.

8. AYIN KİLOMETRE TAŞLARI

Yaşamının sekizinci ayında bebeğiniz şunları yapmaktadır;

Dik durup etrafı seyretmek
Emekleme pozisyonundayken bir eliyle destek alıp öbür elini uzatmak
Ellerinin ve dizlerinin üstündeyken öne ve arkaya doğru sallanmak, defalarca dönmek, poponun üstünde ilerlemek ve gezinme arzusunu şu veya bu şekilde ifade etmek
Küçük cisimleri almak için ellerini kullanmak
Cisimleri bir elinden diğerine geçirmek
Farklı sesleri birleştirmek
Sizi ve düşürdüğü oyuncağı aramak
Hayır gibi sözcüklere ve ayrılırken el sallama gibi hareketlere anlam yüklemek
Yabancıları sevdiklerinden ayırt etmek
Ebeveyn – çocuk bağını güçlendirmek
Sınırlamaları ve sınırlarını zorlamaya başlamak.

Reklam
Reklam