8. Ayda Bebeklerde Uyku

Bu ayda bebekler ortalama 13 ile 14 saat uyurlar. Bu uykularının büyük bir çoğunluğunu da gece uykusu oluşturur.

Bebeklerde gündüz aktiviteleri arttıkça gündüz uykuları da bununla ters orantılı bir şekilde azalacaktır. Bu da gece uykularının artmasına sebep olacaktır. Gündüzleri 1 saatlik şekerleme dediğimiz kısa süreli uyku evresine girebilirler ancak bunun da zaman ilerledikçe hem sayısı hem de süresi azalacaktır. Bu dönemlerde bebekler artık daha rahat hareket etmeye başladıkları için uyuma pozisyonlarını daha rahat seçebilirler ve diledikleri gibi pozisyonlarını değiştirebilirler. Ayrıca bebeğiniz bu dönemlerde kabuslar görmeye başlayabilir. Bu nedenle de bebeğiniz gecenin bir vakti ağlamaya başlarsa, hemen paniğe kapılmayın. Gece bebeğinizin altını değiştirmeniz gerekirse, ışığı açmamaya ve bebeğinizin uykusunu kaçıracak davranışlar göstermemeye dikkat ediniz. Bebeğinizin bu dönemlerde daha hareketli olduğundan ve kolay pozisyon değiştirebildiğinden bahsettik. Bu sebeple bebeğinizin uyuduğu çevredeki şartları bebeğinizin güvenliği için uygun hale getirmenizde fayda vardır.

Reklam
Reklam

8 AYLIK BEBEĞİN GECE UYKUSU

Sekiz aylık bir bebek geceleri hiç uyanmadan 10 ila 12 saat arası uyur ki bu yorgun anne ve babaları epeyce bir rahatlatır. Yirmi dört saatlik zaman diliminde ki toplam uyku saati, biri sabah, diğeri öğleden sonra olmak üzere iki gündüz uykusu da dahil olmak üzere 14 saat civarındadır. Ama dikkatli olun. Ayağa kalkma ve dolaşma gibi beceriler şimdiye kadar öğrenilmediyse eğer, öğrenilmek üzeredir ve bebeğiniz gece yarısı uykusundan uyanıp bu becerileri uygulamak isteyebilir. Kendi kendine tekrardan uykuya dalmayı beceremezse, sizin yardımınız gerekebilir. Ayrıca, bebeğiniz gündüz sizden ayrı kaldığında anksiyete yaşıyorsa, bu kaygı yatma zamanı ve geceleri daha da fazla şiddetlenebilir. Bir yanda bebeğinizi avutma arzusu diğer yandan da ona iyi bir uyku alışkanlığı kazandırma isteği sizi bir ikilemle karşı karşıya bırakabilir.

8 AYLIK BEBEĞİN GÜNDÜZ UYKUSU

Bebeğiniz yeni beceriler edindikçe onları daha çok kullanmak ve sizinle daha çok paylaşmak isteyecektir. Önceleri 4 ile 5 saat arası süren gündüz uykuları şimdi 1,5 ile 2 saate düşmektedir. Bu bir yandan bebeğinizin motor becerilerini geliştirmesi ve sizinle ilişkilerini pekiştirmesi açısından olumlu bir durumdur. Aynı zamanda gündüz uykuları kısalıp, azaldıkça gece uykularında bir artma olacaktır. Gece uykuları bebeğinizin nörolojik gelişimi oldukça önemlidir. Hem bebeğiniz hem de rahat bir uyku çekmeniz açısından gece uykularının uzaması olumlu bir şeydir.

Reklam
Reklam

Bebeğinizin uykuya dalmadan önce karnının tok olduğundan, bebeğinizin yattığı yerin sessiz, loş ve uygun sıcaklıkta olduğundan emin olunuz. Bu koşulların sağlanması ile bebeğinizin uykuya daha kısa bir sürede dalabilir. Bebeğinizin gündüz uykuları uzun sürüyor ise gece daha rahat uyuyabilmesi için uyandırabilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz geceleri uyanıyorsa, direkt kucağınıza almak yerine bir müddet beklemekte fayda vardır. Bebeğiniz tekrardan uykuya dalabilir. Ancak halen uykuya dalmakta zorlanıyor ve ağlıyor ise kucağınıza alabilir ve ona masajlar yapabilirsiniz. Bu bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olacaktır.