Brüksel (AA) - Brüksel'de toplanan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarının gündeminde Türkiye var. Ankara Antlaşması'nın ek protokolünü tam olarak uygulamaya sokmadığı gerekçesiyle Ankara'ya karşı yaptırımlar konusunda uzlaşma arayan AB ülkeleri, 8 başlığın askıya alınmasında mutabakat sağlarken, diğer olası yaptırımların biçim ve boyutlarını henüz belirleyemedi.
Bazı AB ülkeleri, "Türkiye'yi fazla kızdırmamak ve Ankara'dan sert tepkiler almamak için "Kuzey Kıbrıs'a ticari izolasyonların kaldırılmasına ilişkin niyet beyanında bulunulmasını, "olumlu sinyaller" verilmesini öneriyor.
Özellikle Belçika ve İsveç, KKTC'ye uygulanan izolasyonların kaldırılmasına ilişkin AB'nin yükümlülüğüne dikkat çekerek bu konunun da karar metnine eklenmesini istedi.
Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot, Türkiye ile 8 müzakere başlığının dondurulması konusunda bir uzlaşmaya varıldığını açıkladı. Bot, Yunanistan ve Rum kesimi, Türkiye'ye limanların açılması konusunda bir takvim verilmesi konusunda ısrarcı olursa, Hollanda'nın bunu destekleyecegini de belirtti.
Hollanda, ayrıca Türkiye'den limanlarını Rumlara açması konusunda daha cazip bir öneri gelmesi halinde bunun da değerlendirileceğini duyurdu. Kıbrıs Rum Kesimi'nin, Türkiye'ye liman ve havaalanlarını açması için 2007 yazına kadar süre tanınmasını istediği belirtiliyor.
AB kaynaklarına göre, karar metninde Kıbrıs konusunda Birlesmiş Milletler'e atıf yer almayacak, ancak AB Başkanlık açıklamasında çözüm içim BM'ye atıfta bulunulacak. Aynı kaynaklar, karar metninde KKTC'ye izolasyonların kaldırılmasına atıfta bulunulacağını belirtti.
Oturumda söz alan AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Kıbrıs'ın, Türkiye - AB arasında değil, Türkiye ile Kıbrıs Rum kesimi arasında bir sorun olduğunu söyledi.
Türkiye ile müzakerelerin geleceğini şekillendirecek kararlar üzerinde tartışan bakanların bugün bir uzlaşma bulmaları olasılığının çok düşük olduğu ifade ediliyor.
Dosyanın 14-15 Aralık'taki AB zirvesinde, devlet ve hükümet başkanlarının önüne taşınacağı kesin gözüküyor.
AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın son önerilerini ele alan üye ülkelerden Fransa ve Almanya'nın tavır yumuşatma eğiliminde olduğu, Ankara Antlaşması'nın ek protokolünü uygulaması konusunda Türkiye'ye 'tarihsiz randevu' verilmesi seçeneğine yakınlaştıkları belirtiliyor.
Avusturya, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin ise bu tür bir geri adıma yanaşmadığı, somut bir tarih belirlenmesinde ve Ankara'ya yoğun baskıda ısrarcı oldukları ifade ediliyor.
"ÖNÜMÜZDEKİ ZİRVE TÜRKİYE ZİRVESİ OLMAYACAK"
Bu arada AB Dönem Başkanı Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, AB Genel İşler Konseyi'nde uzun tartışmaların ardından Türkiye ile müzakerelerin geleceği hakkında uzlaşma sağlandığını belirterek, "Önümüzdeki zirve Türkiye zirvesi olmayacak" dedi.
Erkki Tuomioja, AB Genel İşler Konseyi'nin ardından AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ve dışilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner ile ortak basın toplantısı düzenledi.
AB Genel İşler Konseyi'nde üye devletlerin Türkiye uzlaşısını 3 maddede sıralayan Tuomioja, bunların ilkinin "AB Konseyi kararlarından oluştuğunu" bildirdi.
Buna göre, AB Komisyonu'nun 29 Kasım'daki önerisi doğrultusunda Gümrük Birliği'ni ilgilendiren 8 fasılda müzakereler durdurulurken, Ek Protokol yükümlülükleri yerine getirilene dek diğer fasılların kapatılmaması öngörülüyor.
AB Komisyonu Türkiye'nin Ek Protokol ve AB'nin 21 Eylül 2005 tarihinde yaptığı karşı deklarasyon yükümlülükleri ışığında Türkiye'yi 2007, 2008 ve 2009 yıllarındaki ilerleme raporunda değerlendirmeyi sürdürecek.
Türkiye ile ilgili kararlarda ayrıca müzakerelere hazır fasılların bekletilmeden açılmasına da vurgu yapılıyor.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Tuomioja, Türkiye konusundaki 2. maddenin dönem başkanlığı tarafından "Kıbrıs'ta BM öncülüğünde çözüm" vurgusunun yer aldığı bir deklarasyon yapılması olduğunu bildirdi.
AB'nin Türkiye uzlaşısının son unsurunu ise KKTC'nin ekonomik gelişmesinin (ticaret ambargolarının hafifletilmesi) sürmesini sağlamak için siyasal anlaşma sağlanması oluşturuyor. Buna göre AB, gelecek yıl ocak ayında yeniden tartışmaya girmeden KKTC üzerindeki izolasyonların hafifletilmesi yönünde adımlar atmayı kararlaştırdı.