8. Endüstri ve İşletme Mühendisliği Kurultayı başladı

TMMOB Makine Mühendisleri Odası 8. Endüstri ve İşletme Mühendisliği Kurultayı başladı. MMO Bursa Şubesi’nin ev...

TMMOB Makine Mühendisleri Odası 8. Endüstri ve İşletme Mühendisliği Kurultayı başladı. MMO Bursa Şubesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen kurultaya Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen endüstri ve işletme mühendisleri ile öğrenciler, çok sayıda şube temsilcisi ve akademisyen de katıldı.
Kurultay’ın açılış konuşmasını yapan MMO Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, 27 akademik meslek odasının bulunduğu Bursa Akademik Odalar Yerleşkesi (BAOB)'nin Türkiye’de bir ilk olduğunu, oditoryumun ise yeni tamamlandığını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.
Kurultayda iki gün boyunca üniversite, kamu ve özel sektörde görev yapan Endüstri ve İşletme mühendislerinin çalışma yaşamlarında kazandıkları deneyimleri paylaşacaklarını söyleyen Mart, şunları söyledi: “Endüstri ve işletme mühendislerinin eğitim, altyapı, gelişim, istihdam, örgütlenme koşullarını değerlendireceğiz. Endüstri ve işletme mühendislerinin etkin ve yaygın çalışmalar sürdürebilmesi için, mevcut durum değerlendirilecek, arzu edilen gelecek ekseninde çalışma alanlarını geliştirmek için var olan sorunları irdeleyeceğiz. Gereksinimleri belirleyeceğiz, yeni açılımlar oluşturacağız.
Endüstri ve işletme mühendislerinin, dünyanın ve ülkemizin değişen koşullarındaki mesleki konumunu, yeni teknolojilere uyumunu ve geleceklerini değerlendireceğiz, gelecekte endüstri işletme mühendislerinin alacağı rolleri tartışacağız.” diye konuştu.
Kurultay’da 10 oturumda 22 konuşmacının katılacağını, ikinci gün sonunda ise forum ve sonuç bildirgesinin paylaşılacağını aktaran Başkan Mart, tüm katılımcılara ve emek veren herkese teşekkür etti.
MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar ise 57 yıllık geçmişi bulunan MMO’nun üye sayısının 82 bine, endüstri ve işletme mühendislerinin sayısının ise 5 bin 946’ya ulaştığını bildirdi.
Başkan Çakar, geçmişte MMO olarak endüstri ve işletme mühendislerinin yetki ve sorumlulukları ile serbest meslek uygulamalarına yönelik yasal düzenlemeler olmadığına dikkat çekti. Başkan Çakar şöyle devam etti: “Bu konuda odamızca sonuç alıcı çalışmalar yürütülmüş ve Stratejik Planlama ve Yatırım Hizmetleri Yönetimi üzerinde iki ayrı yönetmelik 2008 yılı başında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yine odamızın enerji verimliliği mevzuatına yönelik ısrarlı çalışmaları sonucunda endüstri ve işletme mühendisleri de endüstriyel işletmelerde enerji yöneticisi olma olanağına kavuşmuştur.”
Daha sonra MMO Yönetim Kurulu Sekreteri Yunus Yener’in yönettiği oturumda Mühendis-işletmeci ve iktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu konuştu.
Prof. Dr. Kozanoğlu, üretime ne kadar kaynak ayrılacağı konularının kamusal alanda merkezden yapıldığına dikkat çekti.
Kamusal alandaki planlamaların Ronald Reagan ve Margaret Thatcher’ın hükümet ve devlet başkanı oldukları döneminde yok edildiğini aktaran Kozanoğlu, bunun daha sonra hızla yaygınlaştırıldığına dikkat çekerek Latin Amerika’da sürecin Chicago Boys denilen Friedman’ın öğrencileri tarafından şekillendirildiğini, Türkiye’de ise Özal eliyle teknokrat hükümetler aracılığıyla gündeme geldiğini söyledi.
Kozanoğlu, katılımcı ve ekonomik demokrasiye örnek olarak Brezilya’daki Porto Alegre örneğini verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz