8. Eskikaraağaç Leylek Çalıştayı

Bursa'nın Karacabey ilçesinde bu yıl 8.'si gerçekleştirilen Eskikaraağaç Leylek Şenliği'nin birinci gününde "Uluabat gölü ve leyleklerin geleceği" konulu çalıştay düzenlendi.

Bursa'nın Karacabey ilçesinde bu yıl 8.'si gerçekleştirilen Eskikaraağaç Leylek Şenliği'nin birinci gününde "Uluabat gölü ve leyleklerin geleceği" konulu çalıştay düzenlendi.

Eskikaraağaç köyü gözlem evinde düzenlenen ve yaklaşık 5 saat süren çalıştayda, Uluabat Gölü'nün son 15 yılda hacminin 7 milyon metre küp azaldığı, alanının 150 kilometre kareye ve su derinliğinin de ortalama 2 buçuk metreye düştüğü vurgulandı.

Karacabey Kaymakamı Dursun Balaban, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, UÜ Karacabey MYO Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak, Orman ve Su İşleri 2. Bölge Müdürü Necati Alıç ve bazı sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin katıldığı çalıştaın açılış konuşmasını yapan Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi, Leylek Dostu Köyle Projesi Koordinatörü Prof. Dr. İsmet Arıcı önceki yıllarda düzenlenen çalıştaylara ilişkin özet bilgi verdikten sonra "İstanbul - İzmir otoyolu göle zarar verecek durumda değildir. Uluabat Gölü dünyanın gözünün üzerinde olduğu bir göldür" dedi.

Reklam
Reklam

Çalıştaya katılan UÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feza Karaer ise konuşmasında "1998 yılında Ramsar Sözleşmesi kapsamına alınan 10 bin 500 metre karelik Uluabat Gölü havzası 2001 yılında ise Dünya Yaşayan Göller Ağına girdi. 2002 yılında Bursa Valiliği nezdinde Uluabat Gölü Yönetim Planı çerçevesinde ulusal koruma çemberine alındı." dedi.

Uluabat Gölü'nün Avrupa ve Ortadoğu'nun kuş beslenme ve barınma merkezi olduğunu bildiren Karaer, "Gölü besleyen Kirmastı, Emet, Kocaçay ve Akçalar çayları ne yazık ki günümüzde adeta zehir salgılıyor. Öyle ki Kirmastı çayından gelen sularda arsenik, krom, kurşun, nitrik azotu gibi ağır metaller tespit edilmiştir. " şeklinde konuştu.

Karacabey Kaymakamı Dursun Balaban ise konuşmasında, Uluabat Gölü'nü korumaya yönelik çalışmalar halen İl Özel İdaresi tarafından yürütülmekte olduğunu ve Göl çevresindeki köylerde doğal arıtma tesisleri inşa edildiğini söyleyerek " Çevredeki diğer sanayi arıtma tesislerinin ise 24 saat çalıştırılması ve bu konuda daha samimi çaba gösterilmesi gerekir. Gelecek nesillere devredeceğimiz bu bölgeyi burada yaşayan bölge halkıyla birlikte korumamız gerektiğinin de bilincinde olmalıyız" dedi.

Reklam
Reklam

Çalıştaya katılan Bursa Bosch A.Ş. Çevre Grubu Sorumlusu Haluk Gözüyılmaz, Leylek Dostu Köyle Projesi Sorumlusu Franziska Arıcı, UÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurhayat Dalkıran, Bursa Büyük Şehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı Proje Sorumlusu Feridun Tarım, AYDEM AŞ Temislcisi Uğur Suna, Ankara Doğa Araştırmaları Derneği Yöneticisi Osman Erdem'de birer sunum yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz