8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü hangi ara yastan çıktı

Bir yas gününün kutlamaya dönüşmesi kadınların ayıbıdır…

Sevgililer günü mantığı ile bakılan kadınlarımız. Ticaret teması olarak kullanılan gün. Oysa bugün bir kutlama günü değil bir yas günüdür. Yani 8 Mart Dünya Kadınlar Günü daha doğrusu Dünya Emekçi Kadınlar Günü.

ABD’nin Newyork kentinde 8 Mart 1857 yılında 40 bin dokuma işçisi kadın greve başlar. Amaçları daha iyi yaşama koşulları ve aynı işi yapan erkeklerle aralarındaki farkın giderilmesidir.

Ama onların bu haklı eylemine polis müdahale eder ve kadınlara saldırır. Sonrasında onları fabrikaya kilitler. Kargaşa nedeniyle çıkan yangından kaçamayan çoğu kadın 129 işçi can verir bu olayların sonunda.

Reklam
Reklam

Daha sonraları bu tarih Dünya Emekçi kadınları anma tarihi olarak belirlenir. İşte 8 Mart bu utancın yasıdır. Böylece doğar bugün.

Şimdilerde ise birçok etkinliklerle kutlanır. Yani bu yas zaman içinde kutlamaya döner emekçi kadınlar bir anda dünya kadınları olur.

Şimdi soruyorum bugünde neyi kutluyoruz biz 129 kadın işçinin can vermesini mi?

Neredeyse her gün bir kadının sokak ortasında öldürülmesini mi?

Şiddete uğrayan kadınların şiddetini mi?

Kadınların dünya mal varlığının sadece yüzde 1’ine sahip olmasını mı?

Küresel üretimin yüzde 66’sını kadınlar gerçekleştirirken, küresel gelirin yüzde 10’undan daha azını kazanmasını mı?

Dünya yoksulları arasında en yoksul dilimin çoğunluğunu oluşturmasını mı?

Tüm sosyal gruplarda erkeğe göre daha dezavantajlı konumda olmasını mı?

Okuma yazma bilmeyen nüfusun üçte ikisini oluşturduğunu mu?

Gelişmekte olan ülkelerde bile günde bir dolardan daha aza yaşayan 1.3 milyar insanın yüzde 70’inin kadın olmasını mı?

Ya da yakın tarihli bir öykü anlatayım sizlere belki onu kutluyoruzdur ha ne dersiniz?

Reklam
Reklam

İzmir Adli Tıp Kurumu’nda hemşire olarak görev yapan biri üç yıl önce bir hastaya yapılan “ kızlık muayenesi” yönteminden rahatsız olarak konuyu yetkililere bildirir. Olayla ilgili Adli Tıp Kurumu İzmir Grup Başkanlığı, disiplin soruşturması açar. Konuya sebep olan doktorun kızlık zarı kontrolünü parmakla yapmasının doğru olmadığına bu nedenle doktorun davranışının kusurlu olduğuna ve hakkında disiplin cezası verilmesi gerektiğine karar vererek kınama cezası verir. Ancak İzmir İdare Mahkemesi bu kararı bozar. Doktor ne yapar bunun üzerine o hemşireye tazminat davası açar.

Bir kadının kızlık kontrolündeki muayeneyi tercih etme hakkının olmamasını mı kutluyoruz yoksa biz bugünde.

Söyleyin beyler tüm bunlar içinde iyi olan neyi kutluyoruz üstelik o gün ölen kadınlara rağmen ölümleri durduramamışken neyi kutluyoruz?

Bugünü emek ve mücadele boyutundan soyutlayarak işi ticarete dökmek akan kana haksızlıktır…

Kadın kimliğine ihanettir.

8 Mart bahane edilerek kutlamaların yapılması yanlıştır.

Bir kadın olarak bunu kınıyor buna alet olan kadınlarımızdan utanıyorum. Emekçi kadınların ismini bile anmadan meydanlara dökülen ya da bu kutlamalarda yer alan kadınlarımıza soruyorum bir yasın üzerinde eğlenceler düzenlemek kadınlık onurunuzu alçaltmıyor mu bunca sorun çözüme kavuşmamışken sadece emekçi kadınlara ait olan bu günü bir kutlama günü olarak görmek kadınlığınızı sorgulatmıyor mu?

Reklam
Reklam

O kadınları hiç hatırlamadan, hatırlatmadan emeğin adının değişmesine alet olan kadınların kadınlar gününü kutlamıyor bu gerçekten kaçanlara hatırlatıyorum.

Ve sadece emekçi kadınlarla o gün ölen 129 kadını saygıyla anıyorum 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü yaklaşırken…

oyatekin@gmail.com

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz