"8 Mart Dünya Kadınlar Günü"

Kocaeli Valiliği'nce "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" nedeniyle düzenlenen etkinlikte, ev kadınıyken kendi işinin sahibi olan kadınlar, başarı hikayelerini anlattılar,

Kocaeli Valiliği'nce "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" nedeniyle düzenlenen etkinlikte, ev kadınıyken kendi işinin sahibi olan kadınlar, başarı hikayelerini anlattılar, kadın istihdamına en çok desteği veren firmalar plaketle ödüllendirildi.

Kocaeli Ticaret Odası (KTO) Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe Kocaeli Valisi Ercan Topaca'nın eşi Sevim Topaca ve çok sayıda kadın katıldı.

Burada konuşan Sevim Topaca, bir kadın olarak ticarete karşı ilgi duyduğunu, çocuklarını büyüttükten sonra, ticari faaliyette bulunmayı çok istediğini anlattı.

Reklam
Reklam

Eşinin vali olması nedeniyle ticaret yapmaktan vazgeçtiğini anlatan Topaca, "Ticaret yapamadım, ama sosyal anlamda etkinliklere katılıyorum, kadınlara yanında olarak, destek olmaya çalışıyorum. Kadınlar iş hayatında söz sahibi olmalı, işveren olmalı, parlamenter olmalı" dedi.

-21 yaşında kendi işinin sahibi oldu-

Daha sonra ev kadınıyken, iş hayatına atılan ve kendi işini kuran kadınlar, başarıya giden yolda hayat hikayelerini anlattı.

Hazel Sağcan (21) isimli genç kadın, Kocaeli Sanayi Odası destekli ABİGEM tarafından kadın girişimcilik eğitimlerine katıldıktan sora hayatının ve bakış açısının değiştiğini söyledi.

Yaklaşık 2 yıl önce KOSGEB desteği ile Körfez ilçesinde Butik üzerine bir dükkan açtığını, küçük dükkanla başladığı iş hayatını tekstil işine döndürdüğünü belirten Sağcan, tekstilde dünya markası olmayı amaçladığını ifade etti.

Sağcan, iş hayatına atılıp, başarılı olmanın yolunun kendisine öz güven duymaktan ve cesaretten geçtiğini dile getirerek, kadınların isterlerse yapamayacakları bir şeyin olamayacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

-Çocuğunun künyesi ve çeyrek altınla başladı, iş yeri kurdu-

Gülten Köksal Döner ise, bir işe girmektense, kendi iş yerini kurmayı tercih ettiğini söyleyerek, evde hobi olarak yaptığı kapı süslerini bir çantaya doldurduğunu, otobüse binip, çarşıda yürüyerek bütün kapı süslerini sattığını anlattı.

İşe başlarken, sermaye olarak çocuğunun künyesi ve bir adet çeyrek altınının olduğunu belirten Döner, şunları kaydetti,

"Bunları sermaye yaparak yola çıktım. Bir yıl boyunca küçük çapta satışlar yaptım, kendimi geliştirdim. Daha sonra KOSGEB'e kredi için müracaat ettim. Organizasyon işiyle ilgili proje sundum. Kabul edildi ve işimi kurdum. Şu anda aranan firma oldum. çok mutluyum. Kapı süsü satarken, şu an organizasyon firmasının sahibi olabileceğim aklıma bile gelmezdi. Yanımda çalışanların yüzde 99'u kadın. Genelde kadınları tercih ediyorum. ABİGEM, İŞKUR, Sanayi Odası KOSGEB'in desteği ile işimin sahibi oldum."

Nuriye Demir ise İl Özel İdaresi'nden bin lira Mikrokredi aldığını, bu parayla malzeme alıp el işi yaptığını, zamanla makine alarak seri üretime geçtiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Geceleri ise evde otellere pasta, börek ve poğaca yaparak para kazandığını ve evine ciddi anlamda maddi destek olduğunu belirten Demir, işini büyütmek için yeni kredi başvurusunda bulunduğunu dile getirdi.

-Kadın istihdamına destek olan firmalara plaket-

Konuşmaların ardından Kocaeli Üniversitesi'nden (KOÜ) Yard. Doç. Dr. Burcu Kümbül Güler, "Sosyal Girişimcilik ve Kadın", Prof. Dr. Dilek Ural ise "21. Yüzyılda Kadın" konulu birer sunum yaptı.

Daha sonra, Kocaeli'de en fazla kadını işe alarak, kadınların istihdamına destek veren firmalara, Kocaeli Valisi Ercan Topaca'nın eşi Sevim Topaca tarafından teşekkür plaketi verildi.

Etkinlik, kadın konulu fotoğraf sergisi ve kokteyl ile son buldu.

Muhabir: Metin Girgin

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: