8 Nisan İngiltere basın özeti

IMF'nin Dünya Ekonomik Görünümü raporundaki uyarılar, İngiliz gazetelerinde öne çıkan konular arasında...Diğer bir dikkat çeken haber ise Londra'da öldürülen muhalif Suriyeli imam.

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Dünya Ekonomik Görünümü raporundaki uyarılar, İngiliz gazetelerinde öne çıkan konular arasında...

Financial Times'ın haberinde, IMF'nin dünyanın önde gelen ekonomilerine uzun sürecek olan bir "daha yavaş gelişme" dönemine hazırlıklı olmaları, bu süre içinde hükümet ve şirketlerin borçlarını azaltmalarının daha zor olacağı uyarısını yaptığı belirtiliyor.

Uyarı IMF'nin yılda iki kez yayımladığı Dünya Ekonomik Görünümü raporunda yer alıyor.

Bazı ekonomistlerin bu döneme "uzun süreli durgunluk" dönemi adını verdikleri ifade ediliyor. Bu süreçte, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlamanın daha belirgin olacağı, bu ülkelerdeki hayat standartlarının öncekine kıyasla çok daha yavaş yükseleceği belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Haberde özellikle, ekonomisindeki yatırım-tüketim dengesini yeniden kurmaya çalışan Çin'in potansiyel üretiminde belirgin bir daralma olabileceğine dikkat çekiliyor.

Suriyeli muhalif imam Londra'da öldürüldüTimes gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a muhalif ve Londra'da yaşayan Suriyeli bir imamın, dün kuzey Londra'da öldürüldüğünü yazıyor.

Abdul Hadi Arwani isimli imamın Wembley'de bir aracın içinde, göğsünden vurulmuş halde bulunduğu duyuruluyor.

Polis Arwani'nin neden öldürülmüş olduğunun bilinmediğini ifade ediyor. Haberde imamın önceden görev yaptığı caminin, sonradan Müslüman olmuş birçok eski suçlunun gittiği bir cami olduğuna vurgu yapılıyor. İsmi verilmeyen bir kaynağa dayandırılarak, camide yaşanmış olan bir anlaşmazlığın cinayete neden olmuş olabileceği belirtiliyor.

"İngiltere ordusuna çalışmış Afgan'a iltica talebi reddedildi"**Guardian**'da dikkat çeken bir haber ise Afganistan'da İngiltere ordusu için çevirmen olarak çalışmış olan bir Afgan'ın İngiltere tarafından reddedilen iltica başvurusu.

Reklam
Reklam

Aslam Yusuf Zai isimli Afgan, 2009 yılında Afganistan'ın Helmand eyaletinde İngiliz ordusuna çevirmen olarak yardım etmeye başlamış.

Ancak İngilizlere yardım ettiği çevresinde duyulmaya başladıktan sonra, Taliban'dan ailesine tehdit mesajları gelmiş.

Tehditlerin ardından İngiliz ordusuna çalışmayı bırakan Zai, bir süre ailesiyle kaldıktan sonra Afganistan'ı terk etmeye ve İngiltere'ye sığınmaya karar vermiş.

3 yılını Asya ve Avrupa'da kaçak göçmen olarak geçiren Zai, sonunda bir tırın içinde İngiltere'ye ulaşmayı başarmış. Ülkeye varmasından 1 yıl sonra iltica başvurusu yapması için randevu verilen Zai'nin bu başvurusu ise 16 gün içinde reddedilmiş.

Gazete İçişleri Bakanlığı'nın reddetme gerekçesi olarak "Afganistan'da Zai'nin hayatını riske atan bir durum olmadığını" iddia ettiğini belirtiyor.

Haberde, 2013 yılında İgiltere'de bu konuyla ilgili olarak yapılmış olan bir kamuoyu yoklamasına da yer veriliyor. Ankete katılanların yüzde 60'ı, hayatlarının risk altında olması halinde Afgan çevirmenlere İngiltere'de oturum izni verilmesini destekliyor.

Reklam
Reklam

"İspanya Franco'ya resmi olarak diktatör dedi"**Daily Telegraph**'ta dikkat çeken bir haber ise İspanya'yı 2. Dünya Savaşı boyunca ve sonrasında yöneten faşist diktatör Francisco Franco'yla ilgili.

Habere göre, Kraliyet Tarih Akademisi tarafından yayımlanmış olan Franco'nun resmi biyografisinde düzeltme yapılarak Franco'dan "diktatör" olarak bahsedilecek.

2011'de yayımlanmış olan resmi biyografisinde Franco için "otoriter" tanımlaması kullanılıyordu.