İşçilerin küresel boyuttaki hak arama mücadelesinin simgesi olan 1 Mayıs, bu yıl da tüm dünyada ve yurtta çalışanlar ile örgütlerince çeşitli etkinliklerle kutlanacak.
Zaman içinde tarihi anlamı unutulan 1 Mayıs, aslında işçilerin 8 saatlik çalışma günü için verdiği küresel mücadeleye dayanıyor.
Bugün tüm dünyada "Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü" olarak kutlanan 1 Mayıs, ABD'de 1886 yılında 350 bin işçinin, günlük mesai süresinin 8 saatle sınırlandırılması için başlattığı grevin yıldönümü.
ABD ve Kanada'daki 1 milyon işçiyi temsilen 1881'de kurulan "Örgütlü Meslek Kuruluşları ve İşçi Sendikaları Konfederasyonu (FOTLU)", bu amaçla 1 Mayıs 1886'da bir günlük grev yapılmasını kararlaştırdı.
Fransız Devrimi'nin 100. yılı nedeniyle 1889 yılında düzenlenen Paris Kongresi'nde (2. Enternasyonal) biraraya gelen Avrupa ve ABD'nin başlıca işçi örgütleri, Bordeaux'lu işçi Lavigne'in önerisiyle 1 yıl sonra tüm dünyada 8 saatlik işgünü için ortak eyleme gidilmesini, Amerikalı sendikacı Gompers'in önerisiyle de bu eylemin 1 Mayıs'ta yapılarak ABD'deki genel grevle aynı günle rastlaşmasını kararlaştırarak 1 Mayıs'ı, "Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü" olarak kabul etti.
Türkiye'deki 1 Mayıs kutlamalarının tarihi de dünya tarihine paralel olarak, Osmanlı dönemine kadar uzanıyor.
Türk topraklarındaki ilk 1 Mayıs eylemi, 1911 yılında Selanik'te gerçekleştirildi. Türkiye'de 1 Mayıs, 1960'lara gelindiğinde yine çıkarılan bir yasayla bu kez "Bahar Bayramı" olarak ilan edildi. Ancak bu tarihten sonraki ilk kitlesel eylem, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) öncülüğünde 1976 yılında gerçekleştirildi.
İstanbul Taksim Meydanı'nda 1977 yılında gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamasında, yaklaşık 1 milyon kişinin bulunduğu miting alanına çevredeki yüksek otel ve binaların üzerinden ateş açıldı. Açılan ateş ve kalabalık içinde hareket eden panzerlerin insanları ezmesi sonucu, 36 kişi yaşamını yitirdi. Yaşanan bu olay, tarihe "Kanlı 1 Mayıs" olarak geçerken, Taksim Meydanı da bu tarihten itibaren günümüzde de devam eden bir şekilde mitinglere kapatıldı.