8 Temmuz İngiltere basın özeti

Times gazetesi, bir bankanın önünde ağlarken görüntülenen ve Yunanistan’daki krizin simgelerinden biri haline gelen Yorgos Çatzifotiadis adlı 77 yaşındaki emekliye Avustralya’dan yardım eli uzandığını yazıyor.

Times gazetesi, bir bankanın önünde ağlarken görüntülenen ve Yunanistan'daki krizin simgelerinden biri haline gelen Yorgos Çatzifotiadis adlı 77 yaşındaki emekliye Avustralya'dan yardım eli uzandığını yazıyor.

Gazetenin haberinde özetle şöyle deniyor:

"Selanik'te kaldırımın üzerinde ağlayan emekli, halinin dünyanın diğer ucunda yaşayan, eski okul arkadaşlarından birinin oğlunun yüreğini burkacağını tahmin edemezdi. Çatzifotiadis emekli maaşından 120 euro çekebilmek için üç bankada kuyruğa girmiş ama parasını alamamıştı. Dördüncü bankadan da geri çevrilince ‘Ülkemi bu halde görmeye dayanamıyorum” diyerek gözyaşlarına boğulmuş, iki polis memurunun yardımıyla ayağa kaldırılma görüntüleri krizin simgelerinden biri haline gelmişti.”

Reklam
Reklam

"Yunan asıllı Avustralyalı bir işadamı James Kufas, fotoğraflarını gördüğü, emekli bir madenci olan Çatzifotiadis'in, ölen babasının arkadaşı olduğunu öğrendi. Sydney'de bir finans şirketi olan Kufas, Facebook üzerinden Çatzifotiadis'e ulaşabilmek için yardım istedi, Yunan emeklinin maaşını süresiz ödemeyi teklif etti.”

"Kufas, Facebook sayfasında ‘Tüm Facebook arkadaşlarım, bu haberi yapan gazeteciler ve hatta medyayla bağlantıları olanlardan bu adamı bulmama yardım etmelerini istiyorum. Bu adam babamın okuldan eski arkadaşı. Gap Finance (kendi şirketi) ve ben 12 ay sonrasında emeklilik maaşını ödemek istiyoruz. Ne kadar sürerse. Haftada 170 euro mu? Biz 250 euro vereceğiz. Gururlu, çalışkan bir Yunan vatandaşının açlık çekmesine asla izin vermeyeceğim.”

"Kufas, Çatzifotiadis ile Pazartesi temas kurmayı başardı ve Cumartesi günü Yunanistan'a uçmayı planlıyor. Yunanistan Hükümeti, banka kartı olmayan emeklilere bankalardan haftada 120 euro çekme izni vermişti. Çatzifotiadis , ‘Ekmek alabilmek için dilenen arkadaşlarımı gördüm. İntihar edenlerin sayısı artıyor. Ben hassas bir insanım. Ülkemi bu halde görmeye dayanamıyorum' demişti.”

Reklam
Reklam

Krizin 10 yansımasıGuardian gazetesi, Yunanistan'daki krizle ilgili bir yazısında Yunanistan'da artık "neredeyse yapılamıyor” dediği 10 şeyin listesini çıkarmış.

Gazetenin listesi şöyle:

1- Nakit : Yunanlar, ATM'lerden günde 60 eurodan fazla çekemiyorlar. Nakit bitiyor. 5, 10 ve 20 euroluk banknotlarla madeni 1 euro sıkıntısı yaşanıyor.

2- Kredi kartları: Teknik olarak kredi kartları hâlâ geçerli ama bir çok dükkan artık nakit istiyor. Bazıları peşin paraya indirim yapıyor. Ülke dışına çıkan Yunanlar, kredi kartlarıyla özellikle büyük meblağları ödemekte zorluk yaşadıklarını söylüyor.

3- Para havalesi: Özel komisyonun izni olmadan ülkeden para havalesi yapmak yasak.

4- iPhone uygulamaları: iPhone kullananlar, Apple mağazasından uygulama indiremediklerini söylüyor. iCloud aylıklarını ödeyecekler de hata mesajları alıyor.

5- PayPal: Yunanlar, PayPal ödemelerini alabiliyorlar ama harcama yapamıyorlar. Şirket sermaye denetimleri nedeniyle Yunan banka hesaplarından para alınamadığını söylüyor.

Reklam
Reklam

6- İnternette alışveriş: Amazon ve Easyjet gibi Yunanistan dışındaki internet sitelerinden mal ve hizmet alımı sınırlandırılmış durumda.

7- Hisse alıp satmak: Atina Menkul Kıymetler Borsası yedi gündür kapalı. Borsanın yarın açılması planlanıyor. Ama buna çok ihtimal verilmiyor.

8- Kira ödemeleri: Nakit sınırlaması kira ve fatura ödemelerini güçleştiriyor. Otamatik ödemeler yavaşladı, e-bankacılık aksamaya başladı.

9- Gıda sıkıntısı: Yunanlar, kahve, bakliyat, pirinç, pil ve sabun gibi temel ihtiyaç malzemeleri stoklamaya başladı. Yumurta ve et bulmanın da zorlaşmaya başladığı yolunda haberler var.

10- İlaç: Yunanistan'da ilaçların hemen hepsi ithal. Bazı temel ilaçlar artık zor bulunuyor. Yunanistan'ın uluslararası ilaç şirketlerine 1.1 milyar euro borcu olduğu belirtiyor.