Bu dönemde kişiliğine yönelik belirleyici unsurları oluşturan insan, yaşadığı olaylara göre çekingen, özgüvenli, takıntılı vs gibi özellikler geliştirir. Bu nedenle bu zamanları olabildiğince sağlıklı geçirmek, yetişkinlik için de iyi bir yatırım yapmaktır. Her yaşın getirdiği kendine özgü bazı karakteristik özellikler vardır. Örneğin 6 yaş biraz itaatkar ve baskıcı, 7 yaş endişeli ve hayatı ciddiye alma meyilli, 8 yaş dışa dönük ve heyecanlı, 9 yaş bağımsız ve asi gibi. Bu dönemde çocuklar oldukça enerjik ve dış dünya ile iletişime açık haldedirler.
Çocuklar bu dönemde akranları tarafından kabul görmek adına oldukça çaba gösterip uyum içinde olurlar ve herhangi bir arkadaş ortamına katılmaları özgüvenlerinin artmasını sağlar. Bu dönemde de her dönem olduğu gibi çocuğunuzu desteklemeli ve her zaman arkasında olduğunuzu hissettirmelisiniz. Bu dönemde aile çocuğuna yardımcı olmak adına arkadaş grubu ile arasındaki değerler hakkında uzlaşmaya gitmeli, akranlarının ne giydiğine ya da öğle yemeğinde neler yediğine dikkat edilmelidir. Arkadaşlık ilişkileri yüzeysel gelse de hafife alınmamalı ve çocuk desteklenmelidir. Bundan önceki dönemlerde erkekler erkekler ile kızlarda kızlar ile iletişim kurmaya ağırlık verirlerdi. Çocuk bu dönemde her iki cinsiyet için de iletişim kurma yeteneğini keşfetmeye başlar. Çocukların bundan önceki dönemlerde kurdukları hayali arkadaşlıkların yerini gerçek arkadaşlıklar almaktadır. Çocuklar topluluğa uymaya kendilerini zorlarlar. Ancak bu dönemlerde fazla enerjik oldukları için grubun kurallarına uymakta zorluk çekebilirler ve bundan sıkılıp kuralların tersine hareket edebilir yahut oyunu terk edebilirler. Bu durumlarda olumlu bir gelişme almak ya da durumu düzeltmek adına çocuk psikolojisi üzerine doktor yardımı alabilirsiniz.
Diğer yaşlardan farklı olarak bu dönemde çocuklarda fazla özgüven, kabadayılık hatta şiddet eğilimi bile gözlemlenebilir. Bu hemen kontrol altına alınmalı, şiddete şiddet ile karşılık verilmemelidir. Bu dönem, çocuğa yaklaşımınız açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu unutulmamalı ve çocuğa yaptığı davranış yanlış olduğu ve karşısındaki kişiyi kırdığı açık ve net bir şekilde çocuğa anlatılmalıdır. Aynı şekilde bu dönemdeki çocuklar sorumluluk sahibidir. Daha çok kendi kurallarını koymaya başlarlar. Eşyalarına olduğundan daha fazla dikkat etmeye başlarlar. Bu dönemde oldukça hırslıdırlar, yenilgiyi kabul etmekte zorluk çekerler. Yine bu dönemde çocuklar yalan söylemeye ve beğendiği şeyleri izinsiz almaya yeltenebilir. Bu ve benzeri davranışlar farkedildiğinde, derhal yaptığı davranışın çok yanlış olduğu çocuğa düzgün ve net bir şekilde anlatılmalı, bu da yeterli gelmez ise bir uzmandan yardım alınmalıdır. Bu dönemde çocuklar arkadaşları ile daha fazla vakit geçirmek isteyip, arkadaşlarının evlerinde kalmak isteyebilirler. Takım oyunlarını severler, okulda bir problem olmadıkça okulu severler ve isteyerek giderler, ancak yine bu dönemde arkadaşları ile problemler yaşayabilirler. Bu kontrol edilmeli ve eğitim hayatının etkilenmemesi açısından derhal kontrol altına alınmalıdır. Burada en büyük görev yine sınıf öğretmenine düşmektedir.