84 yıllık Çankaya mücadelesi

Türkiye Cumhuriyeti'nin 84 yıllık tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçimleri çetin mücadelelere sahne oldu. 28 Ekim 1923 tarihinde Mustafa Kemal ve İsmet Paşa baş başa verip, bir gün sonra ilan edilecek Cumhuriyet'in bildirgesini hazırladı ve bildirgeye 'Türkiye'nin bir Cumhuriyet olmasına, başında da Cumhurbaşkanı bulunmasına karar verdik' ifadesi de eklendi. Ankara Ulus'taki ilk Meclis binasında yaşanan tarihi günün ardında Mustafa Kemal Atatürk tek aday olarak girdiği seçimlerden 'Cumhurbaşkanı' olarak çıktı. Atatürk, oylamaya katılan 158 milletvekilinin oyuyla Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Reklam
Reklam

Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938 tarihinde hayata gözlerini yummasının hemen ardından Cumhuriyet Halk Fırkası toplandı. Celal Bayar ve İsmet İnönü'nün potansiyel aday olduğu seçimlerde, İnönü ismi üzerine uzlaşma sağlandı. İsmet İnönü, tek aday olduğu seçimde 348 milletvekilinden 346'sının oyunu alarak Türkiye'nin ikinci Cumhurbaşkanı oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en sakini 1950 yılında gerçekleşti. 14 Mayıs 1950 tarihinde 'Yeter söz milletin' sloganıyla iktidara gelen Demokrat Parti, 487 milletvekilliğinden 408'ini ele geçirdi. DP Genel Başkanı Celal Bayar 20 Mayıs 1950'de partisinin grubunu topladı. Bayar'a sadece 31 milletvekili 'Bizi bırakma' diye seslendi. Diğerleri, liderlerini Köşk'te görme arzusunu dile getirdi. Celal Bayar aday olarak, ezici bir çoğunlukla seçimi kazandı. Bayar, Çankaya Köşkü'ne çıkarken, Demokrat Parti'nin başına Adnan Menderes geldi.

Ancak 27 Mayıs 1960 darbesi Türkiye'de bir çok şey için milat oldu. Sabah 05.25'te ihtilalin kudretli Albay'ı Alparslan Türkeş'in radyo anonsuyla sadece ordu yönetime el koymuyor, Türkiye'nin 20 yıllık siyasi gidişinin perspektifi de çizilmiş oluyordu. İhtilalin izleri silinmeden Türkiye'nin karşısına tarihi bir gün çıktı. 26 Ekim 1961 tarihinde Türkiye 4. Cumhurbaşkanı'nı seçti. Cemal Gürsel 607 oydan 434'ünü alarak, Köşk'e çıktı. 1966 yılına girildiğinde ihtilalin lideri Cemal Gürsel ağır bir hastalığın pençesine düştü. Kısmi felç geçiren Gürsel, Cumhurbaşkanlığı görevini yerine getiremedi.

Reklam
Reklam

Adalet Partisi'nin desteklediği Cevdet Sunay 5. Cumhurbaşkanı olurken, Sunay oylamaya katılan 532 milletvekilinin 461'inin oyunu aldı. Alparslan Türkeş 11, Celal Bayar 5, Turhan Dilligil 2, İsmet İnönü ise sadece 1 oy alabildi.

12 Mart 1971 muhtırasının gölgesindeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise ipi göğüsleyen Fahri Korutürk oldu. Korutürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin 6. Cumhurbaşkanı oldu. 1980 seçimleri ise bir muhtıra değil ama darbeyle gölgelendi. Meclis'te büyük bir bunalım yaşanıyordu. Tam 115 tur yapılmış ancak Cumhurbaşkanı seçilememişti.

12 Eylül 1980 darbesi süreci bıçak gibi kesti. Devlet Başkanı Kenan Evren ve Milli Güvenlik Konseyi'nin oluşturulmasına öncülük ettiği 1982 Anayasası yüzde 91.17 gibi ezici bir çoğunlukla kabul edildi. Orgeneral Kenan Evren bu referandumun doğal sonucu olarak Köşk'ün de koltuğuna oturdu ve Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı olarak tarihteki yerini aldı.

Türkiye demokrasiye geçti. Anavatan Partisi 83 seçimlerinde tek başına iktidara geldi. ANAP, ikinci iktidar döneminde artık Cumhurbaşkanı'nı belirleme erkine sahip durumdaydı. Turgut Özal, Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı olmak için aday oldu. Özal, 31 Ekim 1989'da üçüncü tur oylamada 263 oyla Cumhurbaşkanı oldu. Siyasi kulislerde, Evren'in görevini Özal'a devretmesi konusunda konusunda kuşkular vardı. Bu kuşkular, Özal'ın Köşk'e çıkıp, Evren'e sarılıp öpmesiyle dağıldı ve Özal Cumhurbaşkanı oldu. Cemal Gürsel gibi Turgut Özal da görev süresini sonlandıramadı. 1993 yılının 17 Nisan günü Türki Cumhuriyetler gezisinden dönen Turgut Özal, fenalaşıp aniden hayatını kaybetti.

Reklam
Reklam

Cenaze töreninin ardından yeni Cumhurbaşkanlığı tartışmaları DYP-SHP iktidarının liderleri Süleyman Demirel ve Erdal İnönü'nün Demirel'in adaylığında anlaşmasıyla çözüldü. 16 Mayıs 1993 tarihindeki üçüncü tur oylamada Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı seçildi. Özal'ın yemin törenini Meclis'te DYP ve SHP Grubu boykot ederken, Demirel'in yemin törenini ise Refah Partisi grubu boykot etti. Demirel'in 7 yıllık Cumhurbaşkanlığı bir koalisyonlar geçidinin sahnelendiği döneme denk geldi.

Parlamentoda grubu bulunan 5 partinin lideri sürpriz bir ismin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanlığına adaylığında birleşti. 5 Mayıs 2000 tarihinde Sezer'in, Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. Cumhurbaşkanı olması Parlamento'ca onaylandı. Görev süresi 16 Mayıs 2007 tarihinde sona eren Sezer, yeni Cumhurbaşkanı seçilemediği için görevini 7 yıl 3.5 aydır sürdürüyor.