ANTALYA (CİHAN)- Annesi Havana Kök'ün 104 yaşında Denizli'nin Acıpayam ilçesinde yaşadığını belirten halk ozanı Kök, saf ipekten yapılan bir asra yaklaşan gelinliğin Yörük-Türkmen kadınlarının giyim ve kuşam kültürünü günümüze en güzel şekilde yansıttığını kaydetti.cİpek gelinliğin yıpranmaması ve gelecek nesillere taşınması için kültürevinde düzenli bir şekilde korunmaya yönelik ilaçlama yapıldığını belirten Kök, annesinin gelinliği yanı sıra 70 yıl önce dokuduğu bazı kilimleri de kültürevinde görücüye çıkardığını söyledi.
Kök, şunları söyledi: "Annemin 87 yıldır çeyiz sandığında sakladığı gelinliğinin Yörük-Türkmen kültürüne ışık tutması için kültürevine bağışlamayı uygun buldum. 87 yıllık gelinliği görünce annemin 17 yaşında gelin olduğu hali gözümün önüne geliyor. Yörük kadınlarının sade ve çok zengin giyim kuşam kültürleri var. Yörük kadınları, bölgedeki 10 asırlık kültürlerini ördükleri yün çoraplardan, üç eteğe, üç etekten ipek gömleklere kadar en ince ayrıntısına kadar yansıtmışlar."
Kök, ayrıca kültürevine UNESCO'nun 2008 yılında 'Yaşayan İnsan Hazinesi' seçtiği Hayri Dev'in çam düdüğünü, sadece dünyada Burdur'un Çavdır ilçesinde üretilen melodili çanlar, müzikolog Dr. Talip Özkan'ın 250 müzik aleti ve eski Antalya Valisi ve şimdi Erzurum Valiliği yapan Dr. Ahmet Altıparmak'ın Çin ziyaretinde Doğu Türkistan'da Uygur Türklerinin kendisine hediye ettiği ipek halıyı da bağışladığını kaydetti.
Evrenseki Kültürevi Müdürü Rukiye Barut, bağışlar için sanatçı Hüseyin Kök, Hayri Dev, Dr. Talip Özkan'ın öğrencisi Hüseyin Kök, Çavdırlı çancılar ve Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak'a teşekkür etti.