88 çeşit uyku bozukluğu var

Dicle Üniversitesi (D.Ü) Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç, 88 çeşit uyku bozukluğu olduğunu belirterek, "Uyku bozuklukları, uyku polikliniği veya uyku merkezilerinde teşhis edilerek tedavi edilir" dedi.

Prof. Dr. Canoruç, D.Ü Tıp Fakültesi'nde düzenlenen "Uyku Apne Sendromu" sempozyumunda, tüm uyku bozukluklarının, uykusuzluk, uyku süresinin uzaması, gündüz uyuklama ve uykuda ortaya çıkan anormal durumlar olarak özetlenebileceğini söyledi.

Canoruç, uyku apnesinin kandaki oksijen miktarını azalttığını, bunun beraberinde kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve cinsel işlev bozukluğu gibi sorunlara neden olabildiğini ifade etti.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Köktürk ise uyku apnesinin 10 saniye veya daha fazla süreyle ağız ve burunda hava akımının durması olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "2 dakika süreyle apnesi olan hastalar var. Horlama, insan ömrünü kısaltan ciddi bir hastalıktır. Tek başına horlama bile mutlak suretle tedavi edilmelidir. Dünyada uyumayan insan yoktur. Bazen gazetelerde yıllardır uyumayan kişilerin olduğu yönünde haberler yer alıyor. Bunlar doğru değildir. Onlarda uyuyordur, ancak süreleri kısadır. En çok 11 gün uyumayan bir kişi tespit edilmiştir."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: