Bu dönemlerde bebekler çok hareketli oldukları için sizinle daha fazla oynamak, vakit geçirmek isterler. Bebeğiniz ile vakit geçirmeniz hem aranızdaki ilişkinin büyümesine hem de bebeğinizin gelişimine katkı sağlar. Bu dönemde bebekleriniz çok fazla taklit yaparlar. Sesinizi ve mimiklerinizi taklit ederler. Siz de bebeğiniz ile taklit oyunları oynayabilirsiniz.
Bu dönemde bebeklerde ayrılık kaygısı (seperation anxiety) ortaya çıkmaya başlayabilir. Bu durumda bebeğinize canlı ya da cansız bir şeyi gördüğünde oyunun devam ettiğini ve hala orada olduklarını öğreten cee eee oyununu oynayabilirsiniz. Ses çıkaran ve değişik renkli oyuncak bebeğinizin dikkatini çekerken iç içe geçebilen plastik kaplar da hem fiziksel hem de zihinsel gelişimini sağlayabilir. Bebeğinize kitap okumanız, resimli hikaye kitaplarını göstermeniz ve sık sık konuşmanız onun dil gelişimini de olumlu yönde etkileyecektir.
Kutunun içine bir battaniye serin ve biraz oyuncak koyun. Daha sonrasında bebeğinizi kutuya yerleştirin ve bırakın alanını keşfetsin. Kutunun duvarlarından kareler keserek kutuyu onun eğlenebileceği ve ebeveynlerin girmesinin yasak olduğu bir oyun evine çevirebilirsiniz. Bu evin içinde ilk ce-ee oyunlarını oynayabilir ve kendine ait bir alan yaratabilir. Bir diğer seçenek olarak onun hareket edebileceği kadar büyük bir kutu seçmek ve aynı şekilde pencereler açarak ona bir oyun evi yapmaktır. Bu şekilde ilk saklambaç deneyimlerini yaşayabilir ve eğlenceli oyunlar oynayabilir. Tabi ki güvenlik açısından bebeğinizi asla gözetimsiz bir şekilde kutunun içerisinde bırakmayınız.
Bir diğer aktivite önerimiz ise “Nereye Gitti?” adı verilen oyun olabilir. Bebeğiniz her gün yeni bir şeyler keşfetmekten zevk alıyor. Bunu bir oyuna çevirebilirsiniz. Saklanmış nesneleri bulması ve hazine avına çıkması fikri onu heyecanlandıracaktır. Bu oyun 8 aylıktan 2 yaşına kadar oynanabilir. Motor becerilerinin gelişmesi ve nesne kalıcılığının (o görmediği zamanlarda nesnelerin yok olmadığının) anlaşılmasını amaçlar.
Bebeğinize parkta, sahilde ya da varsa evinizin arka bahçesinde parlak renkli bir nesne gösterin. Bu plastik bir oyuncak, top ya da onun anlayabileceği herhangi bir şey olabilir. Bebeğinizin dikkatini çektiğine emin olun ve o sizi izlerken bu nesneyi toprağın hemen altına gelecek sığlıkta gömün. Yüzünde “aaa bu top nereye gitti?” gibi bir ifade belirdi mi? İşte bu ifadeden sonra bebeğinizi nesnenin yanına götürün ve elini tutarak toprağın altından nesneyi çıkarması için ona yardım edin.
Yeterli tekrar sonunda bebeğiniz kendi kendine kazmaya ve nesneyi bulmaya başlayacaktır. Unutmayınız ki her bebek farklıdır ve gelişim süreleri de farklılık gösterir. Bu nedenle bebeğiniz henüz buna hazır değilse, sorun değil. Birkaç hafta sonra tekrar deneyebilirsiniz.