9. Ayda Bebeklerde Uyku

Bu aylarda bebekler genellikle günde 13-14 saat uyurlar.

Bebeğiniz yeni beceriler kazandıkça ve bunu fark ettikçe gündüzleri daha meşgul olacaklardır ve gündüz uyku düzeni bozulacaktır. Eskisinin yerine yeni bir tane uyku düzeni sağlamak en iyisi olacaktır. Bebekler artık yeni bir düzene geçeceklerdir. Bu dönemdeki huzursuzlukları sizi rahatsız etmesin. Uyku için önemli koşullardan bir tanesi de bebeğinizin uykusu için uygun şartları sağlamanızdır. Çünkü dış faktörler bebeğinizin uykusu için çok önemlidir. Işık, ses ve kalabalık bebeğinizin uykusunun kaçmasına sebep olabilir. Aynı şekilde ortam değişikliği de bebeğinizin kendini güvensiz hissetmesine ve yabancı ortamı yadırgamasına da sebep olabilir.

Reklam
Reklam

9 AYLIK BEBEĞİN GECE UYKUSU

9 aylık bir bebeğin öğle uykuları belli bir düzene girmiştir. Bebeğiniz günde iki kez öğle uykusu ve geceleri de beslenmek için uyanmadan 12 saat uyur. Bebeğinizin bugüne kadar uykusuyla ilgili herhangi bir sorunu olmamıştır belki fakat bu ay ve önümüzdeki aylarda birtakım yeni sorunlar ortaya çıkabilir. Bebeğiniz emeklemeyi ve ayağa kalkmayı öğrenirken, muhtemelen bütün gün bu becerilerini geliştirmek için çalışacaktır. Geceleri kısa süreli uyanmaları sırasında da bebek otomatik olarak emekleme ve ayağa kalkma denemeleri yapabilir. Ama başlarda bu becerileri tam olarak gelişmemiş olduğu için, ayağa kalkmayı becerdiği gibi tekrardan oturmayı beceremeyebilir. Bebek daha sonra bu durumlardan kurtulmayı öğrense bile, yaptığı fiziksel aktivite tekrardan uykuya dalmasını güçleştirebilir. Bebeğiniz yaşadığı büyük moral bozukluğunu size yüksek sesle ağlayarak bildirebilir. Beşiğini sarsarak, ağlayıp çığlıklar atarak sizin ilginizi çekmek isteyebilir. Bebeğin beşiğinin güvenliğini iki kez kontrol ederek üstüne basarak ayağa kalkabileceği bir şey olmamasına dikkat ediniz. Bebeğiniz bu yeni becerileri ile ilgili heyecanını kaybetmeye başlayınca, uykuları da düzelecektir.

Reklam
Reklam

9 AYLIK BEBEĞİN GÜNDÜZ UYKUSU

Bu dönemde bebeğinizin gündüz uykuları iyice azalmaya başlayacaktır. Hareket becerileri geliştikçe ve bu da beraberinde merak duygusunu tetikleyince bebeğiniz sürekli olarak hareket etmek ve yeni şeyler keşfetmek isteyecektir ve tabiki bu da gündüz uykularının azalmasına ve sürelerinin kısalmasına neden olacaktır. Daha önceki dönemlerde bebekler, öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere ikişer setten uyurlar iken bu dönemde gündüz uykuları tek sayıya düşebilir. Bu durumda hemen üzüntüye kapılmamalı ve bebeğinizin bu yeni düzenine uygun yeni bir tane uyku düzeni hazırlamalısınız. Gündüz uykularının azalması bebeğinizin fiziksel ve sosyal gelişimi için olumlu bir şeydir, bunu da aklınızdan çıkarmamalısınız.

Bebeğinizin gündüz ya da gece rahat bir uyku çekmesi için uyku öncesi bebeğinize sıcak bir duş aldırabilirsiniz. Bu bebeğinizin rahatlamasına ve uyku moduna geçmesine yardımcı olur. Bebeğinizi uyutmadan önce karnının tok olduğundan emin olunuz. Bebeğinize ninni söylemek ya da ona sevgi dolu dokunuşlarınızla masaj yapmak bebeğinizin rahatlayıp sakinleşmesine ve daha kolay uyku haline girmesine yardımcı olur.

Reklam
Reklam