9 bin dönüm arazi sınır anlaşmazlığı yüzünden değerlendirilemiyor

Adana’nın Ceyhan ve Hatay’ın Erzin ilçelerinin organize sanayi bölgesi kurma çalışmaları sınır anlaşmazlığı yüzünden bir...

Adana’nın Ceyhan ve Hatay’ın Erzin ilçelerinin organize sanayi bölgesi kurma çalışmaları sınır anlaşmazlığı yüzünden bir türlü gerçekleştirilemiyor. İlçeler arasında çıkan anlaşmazlık yüzünden trilyonluk arsaların akıbeti tam bir muamma oldu. İçişleri Bakanlığınca bölgeye gönderilen müfettişler, iki ilçe yetkilileriyle söz konusu arazilerde inceleme yaptı.
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın devreye girmesinin ardından girişimcilerin talebi üzerine Ceyhan Ticaret Odası ve müteşebbis heyeti tarafından, ilçeye bağlı Sarımazı Beldesi yakınlarındaki 9 bin dönümlük alana organize sanayi bölgesi kurulması kararlaştırılmış ve ilgili bakanlığa başvuru yapılmıştı.
Anlaşmazlığa neden olan 9 bin dekar arazinin sicil kayıtlarının Ceyhan Tapu Sicil Müdürlüğünden Hatay Kadastro Bölge Müdürlüğü tarafından Erzin'e kaydırıldığının tespit edilmesi üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı.
Aynı mevkide yer alan Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'nde her gün yeni fabrikalar çalışmaya başlarken, Ceyhan ve Erzin arasındaki anlaşmazlık yüzünden trilyonluk değerde bulunan arazide OSB çalışmaları bir türlü yapılamıyor.
Arazilerin geleceğinin tam bir muamma olduğu sınırda İçişleri Bakanlığınca görevlendirilen heyet incelemelerde bulundu. Arazide yapılan incelemede Hatay ve Adana Valiliğinin görevlendirdiği heyette yer aldı.
İlçe sınırına organize sanayi yapılması için bakanlığa müracaatları olduğunu belirten Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru, "Ancak hemen yanı başında Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ve Serbest Bölge varken bizim organize sanayi bölgesi olarak talep ettiğimiz arazinin bir madencilik firmasına tahsis edilmesi çok manidardır. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık makamlarına, ilgili bakanlıklara 7 yazı yazdım. Ancak cevap bile gelmedi. Biz de buranın iptali için mahkemeye başvurduk. Başta Sarımazı beldemiz olmak üzere tüm Ceyhan’ın geleceğimi daha önemli yoksa bir Hakan Madencilik firmasının geleceği mi daha önemli?" ifadelerini kullandı.
İlçeye yapılmak istenen organize sanayi bölgesi arazisinin bir madencilik şirketine verilmek istendiğini anlatan Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, bu sorunun sadece Ceyhan’ı değil tüm Adana’yı ilgilendirdiğini belirtti.
Yetkililerin yanlışı düzeltmesi gerektiğini vurgulayan Sözlü, ‘‘Kimse geleceğimizi bir Hakan Madencilik firmasına değiştirmesin. Adana Valimizin ve Ceyhan Kaymakamımızın olmadığı bir inceleme ne derece tarafsız olur. Sonucunu merakla bekliyoruz. Sınırın 12.04.1956 tarihli zabıt varakası evrakında belirlenen şekle getirilmesini istiyoruz’’ şeklinde konuştu.
Jandarma tarafından alınan güvenlik önlemleri altında gerçekleşen çalışmaları Erzin Kaymakamı İskender Yönden, Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Sarımazı Belediye Başkanı Erol Kahraman, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş da takip etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz