9 şubat dünya sigarayı bırakma günü

Elazığ Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr.Veysel DOĞANAY 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Doğanay konuşmalarına “Sigara başta olmak üzere tütün kullanımı, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur. Aktif ve pasif sigara içiciliği, ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir.” sözleriyle başladı.

Uzm. Dr. Doğanay “Sigara, doğum öncesi dönemden başlayarak çocukluk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’ nin üzerinde sağlık sorununa yol açar. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında en önde gelen nedenlerdendir. Günümüzde dünyada 1,3 milyar kişi sigara içmektedir ve sigara içenlerin % 80’i gelişmekte olan ülkelerde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Sigara kullanımı, toplumu sağlık açısından bu kadar tehdit altında bırakırken, önemli diğer bir nokta ise sigaranın kişi ve ülke bütçesine verdiği büyük zarardır. Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alırken ödenen ücret değildir. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle yaşanan işgücü ve üretim potansiyeli kaybı dahil tüm boyutları ile değerlendirildiğinde devasadır.” dedi.

Doğanay sözlerini “Belki bireysel olarak yaşamın olumsuz koşullarını değiştiremeyiz ama alışkanlıklarımızı değiştirerek kanserden korunabiliriz. Yaşam tarzımızda atacağımız küçük adımlar bile bize büyük kazanımlar sağlayacaktır. Unutmayalım ki, sağlıklı bir toplum kendi yaşamına sahip çıkan, bilinçli bireyler ile mümkün olacaktır. Dumansız havalar diliyorum.” diyerek tamamladı.

Ajans23/Arzu Akın

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz