"9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu"

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Türkmen, Türkiye'nin yaklaşık 1 milyon hektarda 26 milyon ton civarında

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Türkmen, Türkiye'nin yaklaşık 1 milyon hektarda 26 milyon ton civarında sebze üretimiyle, dünyanın önemli sebze üreticisi ülkelerinden birisi olduğunu söyledi.

Türkmen, Konya'da SÜ Ziraat Fakültesi ve Ulusal Bahçe Bitkileri Derneği'nin işbirliğiyle düzenlenen "9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu"nun açılış konuşmasında, Türkiye'nin ekolojik zenginliği nedeniyle pek çok sebze türünün ana vatanı olduğunu belirtti.

Anadolu'da sebze kültürünün, tarihin ilk dönemlerine kadar uzandığını aktaran Türkmen, "Anadolu'da sebze tüketimi, yemek kültüründe önemli bir yer tutmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Kentlerde nüfusun artmasıyla birlikte sebze tüketiminin de arttığına dikkati çeken Türkmen, bu talebe paralel olarak, ulaşım olanaklarının gelişmesi, sebze yetiştiriciliği ve ıslahındaki gelişmelerin sebze tarımının cazibesini artırmaya başladığını ifade etti.

-Türkiye, sebze tedarikçisi ülke konumunda-

Sebze tarımının istihdamda önemli katkılar sağlayan bir tarım kolu olduğunu vurgulayan Türkmen, "Ülkemizin sebze tarım potansiyeli sürekli artmaktadır. Türkiye, yaklaşık 1 milyon hektarda 26 milyon ton civarında sebze üretimine sahip, dünyanın önemli sebze üreticisi ülkelerinden birisidir. Türkiye, Avrupa ülkeleri ve Rusya başta olmak üzere yakın çevremizdeki pek çok ülke için sebze tedarikçisi ülke konumundadır" diye konuştu.

SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise obezite sorununun sebze ve meyve ağırlıklı beslenme ile çözülebileceğini söyledi.

Sempozyuma, Konya Vali Yardımcısı Erol Özkan, Bosna Hersek Cumhuriyeti'nden Burch Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Padem, Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli, SÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, KKTC'den Lefke Avrupa Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazım Abak, Bahçe Bitkileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Benian Eser, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından protokol üyelerine teşekkür plaketi verildi.

Muhabir: İbrahim Yozoğlu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: