90 nasıl yazılır? TDK'ye göre 90 doğru yazılışı nedir?

Türkçe yazım kuralları, kelimelerin, cümlelerin yazımlarında hata yapılmaması amacı ile oluşturulmuş ve geliştirilmiştir. Bu kurallara uyulmaması hâlinde çeşitli yazım yanlışları yapılır. Özellikle sayıların yazımlarında, birleşik türde kelimelerde ve ek alınan durumlarda çok sık hataya düşülür. Yazım hatalarına engel olabilmek için kurallara uyulmalıdır.

Dünyadaki en zengin dillerden biri de Türkçedir. Bu zenginliğin nedenlerinden biri de Türkçe’de çok fazla sayıda yabancı kökenli kelime olmasıdır. Ayrıca bir kelimenin Türkçe’de birden fazla anlama gelmesi, birleşik türde olan kelimeler gibi durumlar da dilimizin zengin kelime dağarcığını açıklayan nedenlerdir. Yazım yanlışları da bu zenginliğin sonucu olarak oluşabilir. En çok yazım yanlışı yapılan durumlardan biri de sayıların yazımıdır.

90 nasıl yazılır?

90 yazımı en sık karıştırılan sayılardan biridir. Sayı ya da harf ile yazılabilen 90 sayısı en çok ek aldığı zaman yazım yanlışı ihtimali ortaya çıkar. Örnek olarak 90'lı yıllar ifadesi sayı ile yazılacaksa Türkçe dilindeki noktalama işareti ile ilgili kurallara uyulması gerekir.

Reklam
Reklam

Çift basamaklı sayılardan biri olan 90 doğru yazılışı 90 ya da doksan olması gereken bir sayıdır. Eğer ek alacaksa kesme işareti kullanılmalıdır. Son derece zengin bir kelime dağarcığı olan Türkçe dilinde sayıların yazımında hataya düşülmesi daha çok ek alması gereken durumlarda ortaya çıkar.

TDK'ye göre 90 doğru yazılışı nedir?

90 TDK (Türk Dil Kurumu) yayınlarında da rakamlar ile yazılacaksa 90 şeklinde yazılır. Eğer bir dönemi ifade ediyorsa da kesme işareti kullanılır. Bu duruma örnek olarak şu cümle verilebilir:

“90’lı yıllarda hayat çok daha renkliydi.”

Türk Dil Kurumu, yayınlarında ve resmî internet sitesinde kesme işaretinin nasıl kullanılacağına dair kuralları belirtmiştir. Buna göre sayılarda kesme işaretinin kullanıldığı bazı durumlar şu şekildedir:

  • Sayılara getirilecek olan ekleri ayırmak için kullanılır. (90’lı yıllar, 90’lık gibi.)
  • Sayılar belli bir tarihi ifade etmek için kullanılıyorsa kesme işareti ile ayrılır. (90’dan beri, 90’lık dede gibi.)

Sayıların yazımı da Türkçe yazım kurallarına uyularak yapılmalıdır. Bu nedenle eğer cümle içinde 90 sayısı kullanılacaksa ve ek aldıysa mutlaka kesme işareti ile ayrılarak kullanılmalıdır. Hangi amaç ile kullanıldığı bu kuralı değiştirmez.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: