90. Yılında Lozan Konferansı Ve Mübadele Paneli

İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker, "(Lozan Barış Anlaşması) Babam İsmet Paşa'nın o barış antlaşmasının altına attığı Mustafa İsmet imzası

İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker, "(Lozan Barış Anlaşması) Babam İsmet Paşa'nın o barış antlaşmasının altına attığı Mustafa İsmet imzası benim için çok önemli. Ama o, o imzayı yalnız benim için değil Türk milleti için attı" dedi.

Toker, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 90. Yılında Lozan Konferansı ve Mübadele Paneli'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türk tarihinde önemli olan günlerin hatırlanması gerektiğini belirtti.

Vakıf olarak Türk tarihinin önemli günlerini, ülkenin değişik yerlerine giderek tartışmak, konuşmak istediklerini vurgulayan Toker, 10 yıl sonra Lozan Barış Anlaşması'nın 100 yaşında olacağını anımsattı.

Reklam
Reklam

Lozan Barış Anlaşması'nın, Türk toplumuna ne getirip ne götürdüğünü tartışacaklarını ifade eden Toker, şunları kaydetti:

"İnönü Vakfı olarak Türkiye'nin dört bir yanındaki üniversitelerde sürecek etkinlikler düzenlemeyi planladık. Bu etkinliklerin ilki şimdi sizlerle beraber gerçekleşiyor. Babam İsmet Paşa'nın o barış antlaşmasının altına attığı Mustafa İsmet imzası benim için çok önemli. Ama o, o imzayı yalnız benim için değil Türk milleti için attı. Senelerden beri savaş afetinden kurtulamayan Anadolu'ya o imza ile barış geldi. Bizi dünya haritasından silmek, yok etmek isteyen karşımızdaki büyük devletlerin, genç Türk devletini kendileriyle eşit haklara sahip bağımsız bir devlet olarak kabul etmelerini sağlamak işte o imza ile mümkün oldu. Ama bu zaferin yolunu açan, Ulu Önder Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 yılında Samsun'a çıkmasıyla başlayan Kurtuluş Savaşı oldu."

-"Atatürk 'Çocuklar kendinize güvenin, soru sorun' derdi"-

Mustafa Kemal Atatürk ile yaşadığı anıları da anlatan Toker, Atatürk'ün aile büyüğü olarak kendilerini sık sık ziyaret ettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukları çok sevdiğini açıklayan Toker, şöyle devam etti:

"Atatürk bizimle konuştuğu zaman hep, 'Çocuklar kendinize güvenin, soru sorun' derdi. 'Bilmemek ayıp değil, öğrenmek için soru sormanız lazım' derdi. 'Size söylenenleri hemen kabul etmeyin, biraz düşünün. Acaba doğru mu söylüyorlar, yoksa bizi kandırmak mı istiyorlar- Hep aklınızda o şüphecilikle söylenenleri dinleyin, merak edin öğrenin' derdi."

Toker'in konuşmasının ardından OMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut'un oturum başkanlığındaki konferansa geçildi.

Prof. Dr. Nedim İpek, Doç. Dr. Önder Duman, Doç. Dr. Osman Köse ve Bünyamin Kocaoğlu tarafından katılımcılara, Lozan Barış Anlaşması hakkında bilgi verdi.

Muhabir: Fatma Kalay

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: