94 ülke için mişmiş hasadı başladı

Malatya’da kent halkının 'mişmiş' dediği kayısı hasadı başladı. Büyük bölümü kuru olarak ihraç edilen ve...

Malatya’da kent halkının 'mişmiş' dediği kayısı hasadı başladı. Büyük bölümü kuru olarak ihraç edilen ve son yıllarda sofralık ihracatı da yapılan Malatya kayısısında hasat devam ediyor.
Karakaya Baraj Gölü’nün kenarındaki Kale ve Battalgazi ilçeleri başta olmak üzere birçok yerleşim biriminde Haziran ayının son haftasından bu yana kayısı hasadı yapılıyor. Bu yıl 545 bin ton yaş, 122 bin ton kayısı rekoltesi bekleniyor.
Malatya Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, Ziraat Odası ve Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ile yaptıkları ortak çalışmalar sonucu, tahmin ettikleri kayısı miktarının yaklaşık 45 bin tonunu iç piyasada, geri kalan 500 bin ton yaş kayısının da iç ve dış piyasaya satılmasını öngördüklerini ifade etti. Yaş kayısıdan elde edilecek toplam kuru kayısı miktarının yaklaşık 122 bin ton olacağını hesapladıklarını ifade eden Aygül, “Stoklarımızda yok sayılacak kadar az kayısı bulunduğundan bu miktar hem iç hem dış piyasada rahatlıkla satılacak durumda. Bu nedenle üreticilerimizin kayısılarını satmada acele etmemelerini öneriyoruz. Temiz ürünün çok iyi para edeceğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

94 ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR
Üreticisi, çevre illerden gelen mevsimlik işçisiyle 65 bin ailenin geçim kaynağı olan Malatya kayısısı, şeker oranının yüksek olması ve meyve sertliği gibi ayırt edici özelliklikleriyle biliniyor. Bu özelliklerin Avrupa’daki pek çok kayısı çeşidinde olmadığı belirtiliyor. 7 milyon meyve veren kayısı ağacı bulunan Malatya’da, kayısının Hacıhaliloğlu, Kabaaşı, Hasanbey, Çataloğlu, İsmailağa, Alyanak, Çöloğlu, Soğancı ve Hacıkız gibi çeşitleri bulunuyor.
Kentin simgesel meyvesi kayısı başta ABD, Rusya, Almanya, İngiltere, Hollanda, Avustralya olmak üzere 94 ülkeye, yılda ortalama 95 bin ton ihraç edilerek kente gelir getiriyor. Geçen yıl sadece kuru kayısıda 89 bin 511 tonluk ihracat yapılarak, ülkeye tarihi rekorla 347 milyon 582 bin 887 dolar girdi sağlandı. Bu yılki ihracattan elde edilecek gelirin 400 milyon doları aşması bekleniyor.
Son yıllarda organik üretimi de yaygınlaşan kayısı, yaş olarak da ihraç edilmeye başlandı. Geçen yıl 15 bin tonu yaş ihraç edilen kayısının bu yıl yaş ihracatının artacağı tahmin ediliyor.
Malatya’da ekonomik gelirin yaklaşık yüzde 85’ini oluşturan kayısı tezgahları da süslüyor. Kargo firmaları günlük tonlarca hediyelik kayısıyı şehir dışına gönderiyor. Üreticinin 1,5 ile 1.80 kuruştan sattığı yaş kayısı pazarda ise 2 ile 2.50 kuruştan alıcı buluyor. Üretici, bu yıl hem üründen hem de fiyatlardan memnun kaldı.
Pazarcılar ise bu yıl fiyatların geçen yıla oranla daha düşük olduğunu dile getiriyor. Pazarcı Ahmet Demir, satışların iyi gittiğini belirterek, “Şu an satışlarımız iyi. Fiyatlar düzgün, geçen seneye göre bu sene kayısımız daha bol.” dedi.
Kayısı üreticisi Mehmet Diler, çok küçük bir alanda don nedeniyle zarar oluştuğunu, bu yıl kayısıda verimin üst düzeyde olduğunu ifade etti.
Öte yandan kayısının sağlığa yararlarının ortaya çıkarılması için çalışmalar yapılıyor. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmalar, kayısının kanser dahil pek çok hastalığı önlediğini ortaya koyuyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz