96 Yaşında Okur Yazar Oldu

Kastamonu’da 96 yaşındaki Mehmet Kulaoğlu, hem hayvanlarını otlattı hem de okur yazar oldu. Kulaoğlu, şimdiye...

Kastamonu’da 96 yaşındaki Mehmet Kulaoğlu, hem hayvanlarını otlattı hem de okur yazar oldu. Kulaoğlu, şimdiye kadar okuyamadığı gazeteyi okumaya başladı.

Kastamonu merkezine bağlı Civciler köyünde ikamet eden 96 yaşındaki Mehmet Kulaoğlu, hayvanlarını otlattığı esnada okuma yazmayı öğrendi. Kulaoğlu, eğitim almadan kendi gayretleriyle sürekli birilerine sorular sorarak okumayı kavradığını söyledi. Çobanlık yaptığı esnada yanında getirdiği kalem ve defterle alıştırmalar yaptığını anlatan Kulaoğlu, zamanında okula gönderilmediklerini belirtti. Kulaoğlu, ayrıca kendi zamanlarında okul bulmanın zor olduğuna dikkat çekti. A’nın B’nin ne demek olduğunu sürekli karşısına çıkan birilerine sorduğunu ifade eden Kulaoğlu, “A, B ne demek. İşte nasıl yazılır. Hep bunları sordum ve okuma yazmayı öğrendim” dedi.

Reklam
Reklam

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan Okuryazarlık Sınavı'nı birincilikle bitiren Kulaoğlu, aldığı diplomasını çerçevelettirip duvara asacağını belirterek “Aklı başında olan herkes okusun. Okuyup adam olsunlar. Memleketimizi korusunlar. Bu memleketin gençlere ihtiyacı var” diye konuştu.

OKUMANIN YAŞI OLMAZ

Gençlere okuma yazmaları konusunda da öğüt veren Kulaoğlu, fakat yeni nesil gençlerin şu an büyükleri dinlemediğini ve kendi kafalarına göre hareket ettiklerini belirtti. Başından geçen bir olayı anlatan Kulaoğlu, şöyle konuştu: “Bizim zamanımızda bir öğretmen geldi. Burada gençlere akşamları okuma yazma öğretiyor. Adamın bir tanesine oğluna nasihat edip Kastamonu’ya şehre gönderdi. Adam tahsilatlardan pek anlamıyor. Oğluna, ‘oğlum sen artık A’yı B’yi öğrendin. Şehre git, tahsildar ol’ diyor. Demek kafası bu kadar çalışıyor. A’yı B’yi öğrenenden tahsildar olur mu hiç.”

‘PAŞA MEHMET’ LAKABI ANNESİNDEN GELİYOR

Lakabının ‘paşa’ olduğunu dile getiren Kulaoğlu, bunun annesinin ‘paşa gibi oğlum’ demesinden dolayı ‘Paşa Mehmet’ şeklinde kaldığını söyledi. Çiftçilikle geçimini sağlayan Kulaoğlu, 4 yıl önce eşini kaybettikten sonra tek başına yaşamaya başladı. Bütün ihtiyacını kendisi gören Kulaoğlu, okur yazarlık sevincini ise köylülerle paylaştı.

Reklam
Reklam

OKURYAZARLIK SINAVINI BİRİNCİLİKLE BİTİRDİ

Kastamonu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yaşar Abasıyanık ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın önderliğinde başlatılan Okuma Yazma Seferberliğinde kendi köyü olan Civciler köyüne geldiklerini belirterek, “Civciler köyünde okuma yazma bilmeyenleri tespit ettik. Civciler köyünden Okuryazarlık Sınavına 16 kişi katıldı. Sınava katılanların içinde Mehmet Kulaoğlu, en yüksek puanı aldı. Şimdi de Mehmet Kulaoğlu’na diplomasını veriyoruz, hayırlı olsun. Çocukluğumuz, Mehmet amcanın yanında geçti. Bu belgeyi Mehmet amcaya vermekten son derece mutluluk duyuyorum.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz