9'unda asker, 10 yaşında baba oldu ama...

Bursa’da, nüfusta yapılan yanlışlık sonucu kütüğe farklı, nüfus kağıdına farklı doğum tarihi yazılan 4 çocuk babası, emeklilik yaşı gelince perişan oldu.

BURSA (İHA) - SGK, mahkeme kararıyla tashih yapılarak yaşı 10 yaş büyütülen vatandaşa, “10 yıl sonra gel” dedi.

18 Ocak 1953 tarihinde Kars’ın Arpaçay ilçesinde doğan Zülfikar Er’in ailesi, nüfusa giderek oğullarını kaydettirip nüfus kağıdı almak için başvuruda bulundu. Burada Er’in kaydı yapılırken, kütüğe yanlışlıkla 1953 yerine 1963 tarihi yazıldı. Ama Er’in ailesine verilen nüfus kağıdında doğum tarihi 1953 yılı olarak yazıldı. 19 yaşına gelen Zülfikar Er, gönül verdiği kızla evlenmek istedi ancak kız tarafı, “Askerliğini yapmadan olmaz” dedi. Bunun üzerine Er, soluğu askerlik şubesinde aldı. Şube yetkilileri, “Ne yoklaması? Sen 1963 doğumlusun. Kütükte böyle yazıyor. Henüz 10 yaşındasın” dedi. Durumu ailesine anlatan Er, daha sonra yaş tashihi için mahkemeye koştu. Burada şahitler huzurunda yanlışlık yapıldığı belirlenerek mahkeme Er’in kütükteki kaydı 1953 olarak düzeltildi. Askerliğini yapan Er geldiğinde evlendi ve çoluk çocuğa karıştı.

Reklam
Reklam

SGK, “10 DAHA ÇALIŞACAKSIN” DEDİ

Geçtiğimiz günlerde Bursa’da ve bir kamu kurumunda çalışan oğlunun yanına gelen Zülfikar Er, emeklilik için başvuru yaptığında bir kez daha şok oldu. SGK, Er’e, “10 yıl daha çalışmanız gerekiyor” cevabını verdi. Yaş tashihi yaptırdığı için böyle bir durum yaşandığını anlayan Er, yaşı ile ilgili yanlışlığın mahkeme kararıyla düzeltildiğini söylese de SGK yetkilileri kurumla ilgili 506 sayılı yasada, “İlk defa SGK’ya giriş yapıldıktan sonra yapılan yaş tashihlerinde, nüfus kütüğündeki yaş geçerlidir” maddesini gerekçe göstererek itirazlarını kabul etmedi.

Halen memleketinde bulunan Er’in kamu kuruluşunda çalışan oğlu Boran Deniz Er ise, babasının büyük bir haksızlıkla karşı karşıya olduğunu savundu. Oğul Er, “Babam elinde olmayan ama mahkeme kararıyla düzeltilen bir durumun kurbanı ediliyor. SGK, ‘Ben kütüğü dikkate alırım’ diyor ama SGK’nın ‘Emekli İşlemlerinin Uygulanması’ başlıklı yasasında ise ‘Sigortalının iradesi dışında nüfus idaresince yapılan maddi hataların giderilmesi amacını taşıması nedeniyle düzeltilme halinde bu hususların belgelenmesi veya mahkeme kararıyla belirtilmesi halinde söz konusu kayıt düzeltmelerinde yeni kayıt esas alınır” diyor. Yani SGK kendisiyle çelişerek babama haksızlık yapıyor. SGK’nın hesabına göre babam 9 yaşında askere gidip 10 yaşında sigortalı oldu, bu arada da evlendi. Bu nasıl mantık? Tüm bunları belgelememize rağmen sorunumuz çözülmüyor” diyerek dert yandı.

Reklam
Reklam

Oğul Er, durumun düzeltilmesi için TBMM de dahil birçok yere mektup yazdıklarını ancak sorunun halen çözülemediğini anlattı.

Anahtar Kelimeler: