Akyol, A vitaminin hücre zarının dengesini sağladığını, bu nedenle vücut için son derece gerekli olduğunu belirtti. A vitamini eksikliğinin, kendini özellikle gözde hissettirdiğini, ileri boyutlara ulaşması halinde ise görme noktası kornea üzerinde yaralar çıktığını dile getiren Akyol, bu yaraların uzun süre iyileşmemesinin körlüğe neden olabileceğini ifade etti.
A vitamini eksikliğinin kanser gibi diğer bazı ölümcül hastalıklara da neden olabileceğine işaret eden Akyol, şunları söyledi:
"Ancak bu vitaminin en önemli etkisi göz üzerindedir. Gözün kurumasını ve saydam tabakadaki değişiklikleri önleyen A vitamini, retinanın normal işlev yapmasını sağlıyor. Özellikle de gözün ışığa duyarlı kesimleri için gerekiyor, eksikliği ise önemli görme problemlerine neden olabiliyor."
Prof. Dr. Akyol, A vitamini eksikliğinin özellikle gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık sorunu olduğunu kaydetti. Hücre zarının dengesini sağlayan A vitamininin bedensel işlevler üzerinde de önemli etkileri bulunduğuna dikkati çeken Akyol, "Sindirim sistemi bozukluklarında, pankreas hastalığı, safra yolları tıkanması, ince bağırsak hastalıklarında da A vitamini eksikliğinin etkisi görülüyor. Bu vitaminin en erken belirtisi gözlerde kuruluk olarak ortaya çıkıyor" diye konuştu.
Prof. Dr. Akyol, A vitaminin daha çok balık, ciğer, böbrek, yumurta, süt ve tereyağı gibi hayvansal gıdalar ile sarı ya da turuncu renkli sebzelerde bulunduğunu belirterek, A vitamini eksikliğinin ortaya çıkmaması için dengeli beslenmek gerektiğini vurguladı.