AA'nın kuruluşunun 92. yıl dönümü -AA Antalya Bölge Müdürü Çetinkaya: -"Hepimizce malum ki gazeteciler tarihin karalama defterini yazarlar. İşte Anadolu Ajansı Türkiye Cumhuriyeti tarihini de aynı zamanda yazmış köklü bir kuruluş"

Anadolu Ajansı (AA) Antalya Bölge Müdürü Tuncer Çetinkaya, "Hepimizce malum ki gazeteciler tarihin karalama defterini yazarlar. İşte Anadolu Ajansı Türkiye

Anadolu Ajansı (AA) Antalya Bölge Müdürü Tuncer Çetinkaya, "Hepimizce malum ki gazeteciler tarihin karalama defterini yazarlar. İşte Anadolu Ajansı Türkiye Cumhuriyeti tarihini de aynı zamanda yazmış köklü bir kuruluş" dedi.

Anadolu Ajansı'nın kuruluşunun 92. yıl dönümü dolayısıyla AA'nın eski bölge müdürleri Şennur Erdoğan ve Ahmet Dökdök, TRT Antalya Bölge Müdürü Hüseyin Arslangiray, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Değer, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Esen Diler, Basın İlan Kurumu İl Müdürü Mehmet Emre Serhatlı, AA Bölge Müdürü Çetinkaya'yı ziyaret etti. Çetinkaya, konuklarıyla AA'nın 92. yıl pastasını kesti.

Reklam
Reklam

AA'nın 100. yıl hedefleri doğrultusunda yürüttüğü çalışmaları anlatan Çetinkaya, bu hedef ve vizyonun 9 Nisan'da kamuoyuna açıklanacağını kaydetti. 100. yıl vizyonunda "çok dilli bir Ajans" kurulmasının amaçlandığını vurgulayan Çetinkaya, AA'nın 11 dilde yayın yapmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü bildirdi. İlk yabancı yayında dilin Boşnakça başladığını anımsatan Çetinkaya, Hırvatça ve Sırpça'nın da birlikte değerlendirileceğini, daha sonra da Arapça ve İngilizce yayının başlayacağını ifade etti. Çetinkaya, "Bu sene içinde 4-5 yeni dil devreye girmiş olacak. Ajans'ın hedefi 11 dilde yayın yapmak. Şu anda 130 ülkede örgütlenme hedefi koydu" diye konuştu.

Tuncer Çetinkaya, Ajans'ın yeni vizyonunda finans haberciliğinin de olduğunu, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün Merkez Bankası'nın anlık verilerinin bir yabancı haber ajansı tarafından yayınlandığına dikkati çektiğini anlattı. Ajans'ın veri yayıncılığına başlamak üzere de atılım yaptığını belirten Çetinkaya, bu amaçla ekonomi ve finans haberleri müdürlüğünün İstanbul'a taşındığının altını çizdi.

Reklam
Reklam

Ajans'ın görüntülü haberlerde bu eksikliği gidermek üzere çalıştığını ifade eden Çetinkaya, şöyle konuştu:

"Bir ay kadar önce 300 yeni kamera alındı, bütün bölgelere gönderildi. Kameramanlar eğitimden geçiriliyor. Ajans, görüntülü haberlerde de atılım içinde. Bu noktada eğitimlerini de tamamlıyor, teknik donanımını da tamamlıyor. Belki yakında iPad üzerinden, iPhone üzerinden bir takım yayınlara geçilecek. Bunun planlamalar GSM şirketleriyle yapılıyor. Yani altyapıyı yenileyip, teknolojinin imkanlarından yararlanmak istiyor Ajans."

Muhabir kadrosunu güçlendirmek üzere kurulan Haber Akademisi'nin çalışmaları hakkında da bilgi veren Tuncer Çetinkaya, şu anda akademide 38 kişinin yeni yayıncılık anlayışıyla eğitime tabi tutulduğunu kaydetti. Akademi'ye kabul edilen gazeteci adaylarının tamamının yabancı dil bildiğine dikkati çeken Çetinkaya, bu muhabirlerin büyük bölümünün yurt dışına gönderileceğini söyledi.

Çetinkaya, Ajans'ın bölgelerde de güçlü bir yapı kuracağını, mevcut 18 bölgenin bağımsız çalışmaya başlayacağını anlattı. Haber servisinin artık bölgelerden eğitimli redaktörler tarafından yapılacağına değinen Tuncer Çetinkaya, "Türkiye genelinde bölgesel yerel yapıların güçlendirilmesi hedefleniyor. Ajans kendini yenileyip 100. yıla hazırlanıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Büyük Önder Büyük Önder Atatürk'ün kurduğu ilk müesseselerden birinin AA olduğunu hatırlatan Çetinkaya, "Hepimizce malum ki gazeteciler tarihin karalama defterini yazarlar. İşte Anadolu Ajansı Türkiye Cumhuriyeti tarihini de aynı zamanda yazmış köklü bir kuruluş" diye konuştu.

-Kardeş kuruluşların işbirliği-

TRT Antalya Bölge Müdürü Hüseyin Arslangiray, AA ve TRT'nin kardeş kuruluşlar olduğunu ve son yıllarda iki kuruluş arasındaki dayanışmanın güzel şekilde sürdüğünü ifade etti. AA ile TRT'nin ortak projeler geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Arslangiray, "Antalya veya bölge çapında ortak bir proje geliştirerek ses getirmemiz gerekiyor" dedi.

AGC Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Değer, kamu yayıncılığı yapılırken mutlaka tarafsız olmak gerektiğine işaret etti. Bunun yapılan işi zorlaştırdığına değinen Değer, kamu yayıncılarının özel sektör kadar rahat olmadıklarını vurguladı. Kamu yayıncılığı yapan kurumlarının işinin zor olduğunu belirten Süleyman Değer, "İşimizi ciddiyetle sürdürüyoruz. İşimiz zor, hedefler küresel" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Basın İlan Kurumu İl Müdürü Mehmet Emre Serhatlı, AA'nın güzide bir kuruluş olduğunu, basın kuruluşlarının haberlerinin büyük bölümünün AA kaynaklı olduğunu söyledi. AA'nın Türkiye'de önemli bir açığı kapattığına değinen Serhatlı, "Doğru, anlaşılır, hedefe yönelik, tarafsız ve hızlı haberciliği AA yıllardan beri çok iyi şekilde yapıyor. Böyle de devam edeceği vizyonunuzdan belli" dedi.

Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Esen Diler, genel müdürlüklerinin son birkaç yılda önemli bir atılım yaptığını, artık kurumun tanınırlığının da arttığını anlattı. Türkiye'nin her yöresinde bölgesel bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini kaydeden Diler, 81 ilde de "Basın Ormanı" kurulacağını bildirdi.

AA'nın eski Antalya Bölge Müdürleri Ahmet Dökdök ve Şennur Erdoğan da kurumdaki anılarını paylaşarak, kuruma nice yıllar diledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: