AB, 25 bin işsizi iş sahibi yapacak

ANKARA (İHA) - Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjoerg Kretschmer, Türkiye'de yaklaşık 25 bin kişinin AB'nin verdiği hibe kredilerle desteklenen Aktif İstihdam Programı'ndan yararlanmasını ve en az 12 bin 500 kişinin kendi işini kurmasını beklediklerini söyledi. Kretschmer, AB'nin Türkiye'ye yönelik işgücü hibe programının toplam bütçesinin 32 milyon Euro olduğunu belirterek, "Katılım sürecinde Türkiye'nin yapması gereken en büyük çalışma işsizliğin önlenmesidir" dedi. Bakan Başesgioğlu ise, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de işsizlik konusunda büyük zorluklarla karşı karşıya olduklarını ifade ederek, AB ile ortak yürütülen eğitim programlarıyla hem unutulan meslekleri ihya edeceklerini, hem de hedef gruplarına çağdaş meslekleri öğreteceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

AB katkılarıyla oluşturulan "Aktif İşgücü Programları Projesi-Yeni Fırsatlar Programı" kapsamında hibe alması uygun görülen toplam 193 kurum ve kuruluşla sözleşme imzalandı. Karayolları Genel Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen törende konuşan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjoerg Kretschmer, 17 Aralık'ın AB-Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönemi başlattığını belirterek, bu dönemin hem proje hem de mali işbirliğine yeni ivme kazandıracağını söyledi. AB'nin desteklediği Aktif İşgücü Programları'nın üç önemli bileşeninin bulunduğunu hatırlatan Kretschmer, "Bileşenlerinden birincisi İş-Kur personelinin eğitilmesi, ikincisi etkin insan kaynaklarının gelişimi, üçüncüsü ise İş-Kur'a mali destek sağlamaktır" dedi.

Aktif İşgücü Programları kapsamında Türkiye'den bin 400 başvurunun yapıldığını anlatan Kretschmer, bu projeler için 26 milyon Euro tahsis edildiğini belirtti. Üniversiteler, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşun projeler sunduğunu ifade eden Kretschmer, "Bu kurum ve kuruluşlar işsizler, köyden kente göç edenler ve eski hükümlüler olmak üzere belirlenen hedef gruplarına eğitim verecek. Böylece yerel düzeyde istihdam artacak ve iş piyasasının ihtiyaçlarına göre işsizlere beceri kazandırılacak" diye konuştu. Kretschmer, Türkiye'de yaklaşık 25 bin kişinin, Aktif İstihdam Programı'ndan yararlanmasını ve en az 12 bin 500 kişinin kendi işini kurmasını beklediklerini söyledi. Programın çok geniş bir yelpazeyi kapsadığının altını çizen Kretschmer, eğitim verilecek meslek grupları içerisinde mücevher tasarımcılığı, balıkçılık, çocuk bakıcılığı ve kaynakçılığın da bulunduğunu hatırlattı. Verilecek eğitimlerle işgücü vasıflarının artmasını beklediklerini anlatan Kretschmer, "Türkiye yönelik hibe programının toplam bütçesi 32 milyon Euro'dur. Katılım sürecinde Türkiye'nin yapması gereken en büyük çalışma işsizliğin önlenmesidir. Türkiye'de işsizliğin önlenmesi bakımından İş-Kur'un üstlendiği rol büyüktür. Biz hazırlanan projeleri yürekten destekliyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"İŞSİZLİK TÜM TOPLUMUN ORTAK SORUNUDUR" Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ise, işsizlik konusunda büyük zorluklarla karşı karşıya olduklarını belirtti. Başesgioğlu, ekonominin doğurduğu büyük şoklar nedeniyle işsizliğin kabul edilir oranın üzerine çıktığını kaydetti. İşsizliğin sadece Türkiye'nin değil, birçok ülkenin temel sorunlarından birisi olduğunun altını çizen Başesgioğlu, "İşsizlik gibi öncelikli sorunla karşı karşıyayız. Bu sadece kamunun, devletin değil, özel sektörün ve bütün toplumun ortak sorunudur. Sosyal koruma sisteminiz kuvvetliyse sorun çok etkili olmuyor ama böyle bir sisteminiz yoksa bu sosyal bir yara haline geliyor. İş arayanı kendi kaderiyle baş başa bırakırsanız, işsizliğin yansımasının zorlukları daha fazla oluyor" diye konuştu. Bir ülkede işsizliği makul seviyeye çekmenin en önemli yolunun ekonomik göstergelere bağlı olduğunu belirten Başesgioğlu, şunları söyledi:

"Geçmiş 10-15 yıla baktığımızda ekonomik büyümenin istikrarlı devam etmediğini, bu nedenle de istihdam yaratma fonksiyonunun olmadığını görüyoruz. 2002 yılından sonra Türkiye'de siyasi istikrarın sağlanması sonrası ekonomimiz iyi bir performans yakaladı. Hükümet olarak ekonomik ve sosyal politikaları birlikte yürütüyoruz. Dünyada birçok ülke artık aktif istihdam programlarına yöneldi. Bu yerinde bir tercihtir. Aktif istihdam kaynaklarına ayrılan paralar istihdama yansıyacaktır."
Başesgioğlu, AB ile birlikte yürütülen istihdam programları kapsamında unutulmuş, geleneksel mesleklerin yeniden ihya edileceğini ifade ederek, bununla birlikte çağın mesleklerinin de hedef gruplarına öğretileceğini kaydetti. İşsizliğin önlenmesi konusunda mütevazı; ancak önemli bir adım attıklarını belirten Başesgioğlu, işsizlerin yalnız olmadıkları kararlılığını sergilediklerini belirtti.

Reklam
Reklam

Yapılan konuşmaların ardından Bakan Başesgioğlu ve Kretschmer, proje sahiplerine sözleşmeleri imzalanan dosyaları teslim etti.