"AB, açık ve dürüst değil"

ANKARA (İHA) - Bağımsız Cumhuriyet Partisi (BCP) Genel Başkanı Mümtaz Soysal, AB'nin Türkiye ile ilişkilerinde açık ve dürüst olmadığını savunarak, "Üyelik müzakeresi olarak adlandırılan görüşmeler, Cumhuriyetin laik, üniter, kalkınmış bir ülke yaratma hedeflerini gerçekleştirmeye katkı sağlamak bir yana, bu hedefleri ulaşılmaz kılacaktır" dedi.

Soysal yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin iradesini AB'ye teslim etmekten vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Soysal, "İte kaka, büyük özveriler ve geri dönülmeyecek ödünlerle kör-topal sürdürülen üyelik süreci durdurulmalıdır. Bu süreç tam üyelik aşamasına kadar getirilse bile sonuçta bağımsızlığı ve dinamizmi sıfırlanmış, süngüsü düşmüş, dişleri dökülmüş tırnakları sökülmüş bir Türkiye yaratacaktır" dedi. AB'ye alınacak tavrın ABD ile ilişkilerin gözden geçirilmesiyle birlikte yürütülmesi gerektiğini belirten Soysal, Büyük Ortadoğu Projesi çerçevesinde yürütülen çalışmaların derhal kesilmesini istedi. Soysal, "Bunların yerine AB, ABD ve bölge devletleriyle ulusal çıkarlara uygun, bağımsızlık esasına dayanan dengeli ekonomik ve siyasi ilişkiler kurulması için harekete geçilmelidir. Bu mümkündür. Çünkü batı egemenliğindeki dünya sistemi, çok güçlü göründüğü bu tarihsel dilimde, gerçek bir güven bunalımı ve çöküş içindedir. Uluslararası ortam farklı aktörlerle dengeli mesafeli bir ilişki kurmak için uygundur ve önümüzdeki günlerde bu bakımdan çok daha fazla olanak doğacaktır. 17 Aralık Zirvesi'nden çıkabilecek bir kararın aldatıcılığına kapılmadan, bu süreci gerçekçi biçimde analiz etmek ve gerekli önlemleri almak için en uygun zaman bu zamandır, bugündür" dedi.

Reklam
Reklam

Soysal, AB'nin Türkiye ile ilişkilerinde açık ve dürüst olmadığını savunarak, "Üyelik müzakeresi olarak adlandırılan görüşmeler, Cumhuriyetin laik, üniter, kalkınmış bir ülke yaratma hedeflerini gerçekleştirmeye katkı sağlamak bir yana bu hedefleri ulaşılmaz kılacaktır" dedi.