Ab Bakanı Bozkır: 'bana Daha Az Zarar Veren Terör Örgütü Iyidir' Yaklaşımı Bugünlere Gelmemizin Temel Noktası

- Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, kendi himayesinde, 2015-2016 akademik yılı Jean Monnet Burs Programı kapsamında gerçekleştirilen Bursiyer

- Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, kendi himayesinde, 2015-2016 akademik yılı Jean Monnet Burs Programı kapsamında gerçekleştirilen Bursiyer Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantı öncesinde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bozkır, güvenlik güçlerine yönelik yapılan saldırılar hakkında açıklamalarda bulunarak "Bütün dünya devletler topluluğuna teröristler arasında ve terör örgütleri arasında ayrım yapmanın doğru olmadığını sürekli olarak dile getirdik. Terörist, teröristtir. Terör örgütü de terör örgütüdür. Bana daha az zarar veren terör örgütü iyidir. Bana zarar verme temayülünde değildir. Dolayısıyla bu terör örgütü müzahir addedilebilir şeklindeki bir yaklaşım, bugünlere gelmemizin temel noktası oldu" ifadelerini kullandı. Bozkır, ayrıca uçuşa yasak bölge konusunda "ABD ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde eğit-donat faaliyetleri yürütülüyor. Bölgede yürütülen operasyonlarda Esed güçlerinin hava gücünü kullanmadığını müşahede ediyoruz. ABD'nin de yaptığı açıklama çerçevesinde henüz bir uçuş yasağı olan bir bölge olarak adlandırmak mümkün değildir. Ancak bizim amacımıza uygun bir ortam orada oluşmuş vaziyettedir" dedi.

Reklam
Reklam

"GÜVENLİKLE İLGİLİ KONULARIN BASIN ÖNÜNDE AÇIKLAMANMASININ DOĞRU OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM"
Türkiye ile ABD'nin güvenli bölge konusunda anlaştığı yönündeki haberler hatırlatılarak, böyle bir anlaşmanın yapılıp yapılmadığı sorulan Bozkır, "Bu konuda açıklamalar yetkili makamlarımız tarafından yapılmaktadır. Önemli bir dönem geçiriyoruz. Bunun birçok özel noktaları olacaktır. Bu güvenlikle ilgili konuların bazı durumların basın önünde açıklanmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Gelişmeleri takip etmekte yarar var. Hükümetimiz olsun bu konuyla ilgili olarak bütün temasları yürüten makamlarımız olsun sürekli olarak açıklama yapıyorlar" diye konuştu.

"TERÖRİST, TERÖRİSTTİR; TERÖR ÖRGÜTÜ DE TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"
Güvenlik güçlerine yönelik yapılan saldırılar hakkında ne düşündüğü sorulan Bozkır, NATO toplantısından da beklenilen kararın ne olduğu sorusu için "Gerçekten önemli günler geçiriyoruz. Türkiye bütün terör örgütlerine karşı aynı mesafedeki duruşunu her zaman devam ettirmiştir. Bütün dünya devletler topluluğuna da teröristler arasında ve terör örgütleri arasında ayrım yapmanın doğru olmadığını sürekli olarak dile getirdik. Terörist, teröristtir. Terör örgütü de terör örgütüdür. Bana daha az zarar veren terör örgütü iyidir. Bana uzaktadır. Bana zarar verme temayülünde değildir. Dolayısıyla bu terör örgütü müzahir addedilebilir şeklindeki bir yaklaşım, bugünlere gelmemizin temel noktası oldu. Ancak bütün dünya, Avrupa dahil, Batı camiası bu ayrımın nelere yol açabileceğini gayet iyi anlamış vaziyette. Geçtiğimiz hafta AB Bakanlar Toplantısı da aslında buna teksif oldu" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"TERÖRLE MÜCADELE KESİNTİSİZ BİR ŞEKİLDE DEVAM EDECEK"
Terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonların, terörle mücadele kapsamında yapıldığını belirten Bozkır, "Türkiye olarak biz saldırılara karşı önlemler almak için Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak anlamında aynı anda bütün bu terör örgütleriyle mücadeleye başlamış durumdayız. Bunun sonucunda bazı kayıplarımız da oluyor. Çok üzüntülüyüz. Bütün kaybettiğimiz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Acılı ailelerine de sabır diliyorum. Milletimizin de başı sağ olsun. Ancak bu terörle mücadele kesintisiz bir şekilde devam edecektir. Bu operasyonlar da bu kapsamda yapılmaktadır. NATO üyesi olduğumuz bir kuruluş. NATO anlaşması çerçevesinde de çağrımızı yaptık ve NATO Genel Sekreteri bugün NATO Konseyi'ni topluyor. Burada son karşılaştığımız durum, uygulamakta olduğumuz yöntemler değerlendirilecektir. Bunun sonucunda da bugün bir açıklama yapılacaktır" şeklinde konuştu.

"KONVANSİYONEL OLMAYAN OLUŞUMLA MÜCADELENİN, KONVANSİYONEL GÜÇLERLE OLMASININ GÜÇLÜĞÜ ORTADADIR"
Güvenli bölge konusunda Avrupa Birliği'nin düşüncesinin ne olduğu sorulan Bozkır, "Güvenli bölge doğrudan doğruya AB'nin konusu değil. Bölgemizle ilgili bir konu. Bizim uzun zamandır söylediğimiz Suriye'de ortaya çıkan DEAŞ terör örgütüyle mücadelede konvansiyonel olmayan yeni bir oluşum ile karşı karşıyayız. Konvansiyonel olmayan bu oluşumla mücadelenin de konvansiyonel güçlerle olmasının güçlüğü ortadadır" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

"BİZİM AMACIMIZA UYGUN BİR ORTAM ORADA OLUŞMUŞ VAZİYETTE"
Uçuşa yasak bölge konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sürekli olarak biz bununla mücadele edebilecek unsurların oluşturulmasını, bu unsurların eğitildikten donatıldıktan sonra o bölgeye gönderilmesini, o bölgenin DEAŞ'tan temizlenmesini ve burada sağlanacak alanın da ileride Türkiye'ye ve komşu ülkelere göç etmiş olan mültecilere oralara dönme imkanı yaratılması için kullanılmasını söyledik. Bu arada da eğitilmiş donatılmış birliklerin o bölgeye gönderildiğinde Esed güçlerinin hava saldırısına maruz kalmaması önemli bir kilit noktayı teşkil ediyordu. Şu andaki görünüm bunun çok daha ileri noktada gerçekleşmekte olduğunu gösteriyor. ABD ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde eğit-donat faaliyetleri yürütülüyor. Onun dışında bu bölgede yürütülen operasyonlarda Esed güçlerinin hava gücünü kullanmadığını müşahede ediyoruz. ABD'nin de yaptığı açıklama çerçevesinde henüz bir uçuş yasağı olan bir bölge olarak adlandırmak mümkün değildir. Ancak bizim amacımıza uygun bir ortam orada oluşmuş vaziyettedir. İleriki aşamalarda da o bölge DEAŞ'tan temizlendikten sonra belki oraya tekrar Türkiye'ye sığınmış göçmenlerin götürülmesi ve orada tekrar yurtlarında ikamet etmeye başlamaları mümkün hale gelecektir"

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: