AB Bakanı Egemen Bağış: AB bazı şeyleri artık görmeli

Avrupa Birliği Bakanlığı, kamu kurum ve kuruluşları, STK'lar, düşünce kuruluşları, akademisyenler ve hukukçuların katılımıyla Schengen...

Avrupa Birliği Bakanlığı, kamu kurum ve kuruluşları, STK'lar, düşünce kuruluşları, akademisyenler ve hukukçuların katılımıyla Schengen vizesi sorununun ele alındığı "Vize Yuvarlak Masa Toplantısı" düzenledi.
Toplantının açılışında konuşan Bağış, Avrupa Birliği'nin bazı şeyleri görmesini istediğini söyledi. “İbni Sinan'ın bir sözü var; Hiç kimse görmek istemeyen kadar kör değildir." diyen Bağış, bu sözün şu anda Avrupa Birliği'nin içine düştüğü durumu çok güzel anlattığını, ifade etti. Bağış, "Gerçekleri görmek istemeyen ve at gözlüğü ile kendi siyasi çıkarlarına odaklanmış zihniyetlerle bu müzakereleri yürütmeye çalışıyoruz. Çok sabırlı ve azimli olmamız gerekiyor güneş balçıkla sıvanmaz.'' dedi.
Bağış, AB ülkelerin Türk vatandaşlarına "mantıksız, hukuksuz saçma bir vize rejimi" uyguladığını belirterek, bunun giderilmesi için her türlü çalışmayı yürüttüklerini söyledi. Bu çalışmalarda güzel haberlerin de olduğunu kaydeden Bağış, "Bremen Eyalet Meclisi'nden aldığımız güzel haberle büyük bir sevinç ve memnuniyet yaşadık. Bu vesile ile 'Göçmenlerin yakınlarını getirebilmesinin kolaylaştırılması' yönündeki yasa tasarısını mecliste kabul ettiren Türk kökenli milletvekillerimiz Şükrü Şenkal ve Mustafa Güngör'e şükranlarımızı sunuyoruz. Bu başarıların Avrupa'daki diğer Türk kökenli milletvekillerimize de ilham vereceğini umuyor, kendilerinden yeni müjdeler bekliyoruz. Biz her fırsatta AB'deki muhataplarımıza Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin ne kadar mantıksız ve hukuksuz olduğunu anlatıyoruz. Bu uygulama hem insanlık hukukuna hem de AB hukukuna aykırı bir uygulamadır." diye konuştu.
"Aşkın önünü vizeyle tıkayabileceklerini zannedenler yanılırlar" diye konuşan Bağış, "Bizim de milletimize olan aşkımız inşallah bu vize engelini, vize dağını yerle bir edecektir" görüşünü dile getirdi. Bağış, 10 yıldır siyaset yaptığını ve bu süreçte çok önemli tecrübeler edindiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kendi şahsi tecrübem şunu ortaya koyuyor; argümanlarınız ne kadar güçlü olursa olsun, haklı olmak yetmiyor, güçlü olmak lazım. 2002'de biz vize konusunu gündeme getirdiğimizde Türkiye'nin ortalama kişi başına düşen geliri 3 bin dolarken konuşmak dahi istemeyen bazı şahsiyetler, bugün biz konuyu açmadan kendileri 'vize kolaylığında neler yapabiliriz' konusunu açmaya başladılar. Arada değişen ne dediğinizde kişi başına düşen gelirin 91-0 yıl içinde üç katından fazla artmış olması, 11 bin dolar sınırını zorluyor olması."
Bağış, kişi başına gelirin 25 bin dolara çıkması ve Türkiye'nin dünyanın en güçlü 10 ülkesinden birisi olması halinde bu vize uygulamalarının otomatik olarak kalkacağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz