AB Bakanlığı: Türkiye’nin Akreditasyonu Ve Kredibilitesi Teyit Edildi

Türk Akreditasyon Kurumu'nun(TÜRKAK) Avrupa Akreditasyon Birliği ile yapmış olduğu Çok Taraflı Tanıma Anlaşması'nın devamına karar...

Türk Akreditasyon Kurumu'nun(TÜRKAK) Avrupa Akreditasyon Birliği ile yapmış olduğu Çok Taraflı Tanıma Anlaşması'nın devamına karar verildi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, daha önce 4-9 Mart 2012 tarihlerinde Avrupa Akreditasyon Birliği Denetçileri tarafından TÜRKAK’ta yapılan denetim sonucunda söz konusu anlaşmanın askıya alınmasına neden olacak 33 tane bulgu tespit edildiği hatırlatılarak, anlaşmanın devam kararının yeniden verilmesinin; Türk Akreditasyon Kurumu’nun ve dolayısıyla Türkiye’nin bu alanda dünya üzerindeki akreditasyonu ve kredibilitesinin teyit edildiği vurgulandı.
Askıya alınmanın ardından 29 Haziran 2012 tarihinde TÜRKAK’ın kuruluş kanununda değişiklik yapılmasının ardından söz konusu bulguların giderilmesi amacıyla yoğun bir çalışma içine girildiği belirtilerek, Avrupa Akreditasyon Birliğinin 24-25 Nisan 2013 tarihlerinde Estonya’nın başkenti Talinn’de gerçekleştirilen toplantısında TÜRKAK’ın tüm bulguları karşıladığının teyid edilmesinin memnuniyet verici olduğunu kaydedildi.

Reklam
Reklam

İHRACAT PAZARI OLUMSUZ ETKİNELECEKTİ

AB Bakanlığı açıklamasında, "Gerekli tedbirleri almamış ve karar ülkemizin aleyhine çıkmış olsaydı toplamda 785 adet laboratuvarımız, muayene ve belgelendirme kuruluşlarımızın sağladığı rapor ve sertifikaların uluslar arası geçerliliği kalmayacaktı. Bu kuruluşların her yıl ödemek zorunda oldukları 15 milyon Avro yurtdışı akreditasyon kuruluşlarına gidecekti. Ayrıca, uygunluk belgesini kullanmak zorunda olan binlerce ihracatçımız ve Avrupa Birliğine yapılan yıllık ortalama 60 milyar Avro’luk ihracatımız bu gelişmelerden olumsuz etkilenecekti.
Ancak Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın yoğun girişimleri neticesinde karar Türkiye’nin lehine çıkmıştır. Böylece bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da uygunluk değerlendirme kuruluşları TÜRKAK’tan akredite olmaya devam edecek ve ihracatımızda herhangi bir olumsuz gelişme olmayacaktır. Her alanda olduğu gibi akreditasyon alanında da hükümetimizin attığı adımlar Avrupa’da da övgüyle söz edilmektedir." ifadeleri yer aldı.

Reklam
Reklam

İLK KEZ BİR TÜRK, UZMAN YÖNETİMDE

Bu toplantıda ayrıca ilk defa bir Türk uzman, TÜRKAK Başdenetçisi, Akreditasyon Kuruluşlarının uluslararası tanınmasını sağlayan anlaşmalardan sorumlu Avrupa Akreditasyon Birliği Çok Taraflı Anlaşmalar Konseyi Yönetim Grubu’na seçildi.
Henüz Avrupa Birliği üyesi olmadığı halde Türkiye’nin akreditasyon alanında artık karar alma süreçlerinde de yer almaya başlaması önemli ve kritik bir adım olarak değerlendirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz