AB bankalarının stres testi sonuçları bekleniyor

Ekonomi yeni bir şok yaşarsa bankaların ne kadar hazırlıklı olduğunu ölçmeyi amaçlayan stres testini bazı İspanyol bankalarının geçmeyeceği düşünülüyor.

Avrupa Birliği'nin toplam 91 bankayı kapsayan stres testi sonuçlarının bu akşam açıklanması bekleniyor.Ekonomi yeni bir şok yaşarsa sözkonusu bankaların ne kadar dayanıklı olduğu ölçülmeye çalışılıyor.

Amaç, bankacılık sektörüne güven tazelemek, ama bir grup İspanyol bankasının stres testini geçmeyeceği bekleniyor.

Madrid'de bulunan San Pablo Üniversitesi'nden Ekonomi Profesörü Pedro Scwhartz, ''Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın, Avrupa Komisyonu'nun tahminlerinin yüzde 3 altına düştüğü ve faiz oranlarının keskin biçimde yükseldiği bir ortamda sözkonusu bankaların durumunu ne olurdu, bunu değerlendiriyorlar.'' diyor.

Reklam
Reklam

Ama bu modelde, hükümetlerin borçlarını geri ödeyememesi gibi bir faktör yok.

Profesör Scwhartz gibi daha çok sayıda gözlemci, strest testinin yeterince kapsamlı ve köklü hazırlanmadığı; bankaların dayanıklılığının ölçüldüğü kriterlerin fazla esnek bırakılıdığı kanısında.

Bu yüzden, stres testini geçmeyen banka sayısının az olacağını tahmin ediyorlar.

Stres testini geçemeyen bankalardan, sermayelerini artırmaları ve bir kriz olasılığına karşı daha güçlenmeleri istenecek.

Muhtemelen bu çağrının yapılacağı İspanyol bankaları nereden sermaye bulacak sorusuna Profesör Pedro Schwartz şu cevabı veriyor:

''Herşeyden önce piyasalardan para bulmaya çalışacaklardır. Şu an İspanya parlamentosunda mevduat bankalarının yüzde 50'nin altında özel sermaye almasını sağlayacak bir tasarı görüşülüyor. Piyasalar para sağlamak isteyecek mi ama? Sanmıyorum. Hükümetin kapısını çalacaklardır. Fakat hükümet de kredi vermeye istekli değil hiç. Sanırım sonuçta, Avrupa Merkez Bankası devreye girmek zorunda kalacak. Zaten halihazırda Avrupa Merkez Bankası'nın bankacılık sektörüne en çok yardım ettiği ülke, İspanya.''

Reklam
Reklam