BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Komisyonu'nun bütçeden sorumlu komisyon üyesi Michaele Schreyer, 100 milyar Euro'ya ulaşan Avrupa Birliği (AB) bütçesinin azaltılmasının mümkün olmadığını bildirdi.
Alman üye Michaele Schreyer, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, AB bütçesinin yıllardır küçüldüğünü vurgulayarak, "Birlik Avrupası, kaynakların azalmasına rağmen daha fazla çalışıyor. On yıl önce bütçe, yurt içi gelir toplamının yüzde 1.2'sini oluşturuyordu. Bu oran şimdi yüzde 1" dedi.
1995 yılında Avusturya, Finlandiya ve İsveç'in de Birlik'e katılmalarından sonra bütçenin iki yılda yüzde 30 oranında arttığını ifade eden Schreyer, "2004'teki genişleme çok daha büyük olmasına rağmen, bazı üyeler şimdiden bütçenin azaltılmasını istiyorlar. Gösterdiğim örnek, bunun mümkün olmadığını gözler önüne sermeye yeter" diye konuştu.
Schreyer, Birlik bütçesine aldığından fazlasını havale eden altı ülkenin, bütçenin bugünkü düzeyde dondurulmasını istediklerini kaydederek, bu durumda Birlik'in görevlerinin değiştirilmesi gerekeceğini, aksi takdirde ortak güvenlik ve savunma politikalarının altından kalkılamayacağını söyledi. Schreyer, "Yüzde 1'de dondurma önerisiyle ilgili görüşler, büyük bütçe kalemlerine el atılmasının ve örneğin tarım harcamalarının elekten geçirilmesinin şart olduğunu gösteriyor" dedi.
Bu arada, AB'nin 100 milyar Euro'luk bütçesinin 45 milyarı, yani yarıya yakın bölümü tarım sübvansiyonlarına gidiyor. İhmal edilmiş bölgelerdeki alt yapı, yatırım ve sanayileştirme çalışmaları da 34 milyar Euro'ya mal oluyor. AB'nin idari giderleri 6 milyar Euro'yu buluyor. Birliğe 10 yeni üyenin daha katılmasıyla idari giderler artacak. AB, 2 bin 400 memur daha alacak. Bulgaristan, Romanya ve Türkiye gibi üye adaylarının AB'ye yakınlaştırılmasına da bütçeden 3.4 milyar Euro ayrılıyor. AB'nin paraları daha çok İspanya, Yunanistan veya Doğu Almanya'daki geri kalmış bölgelerin kalkındırılması ve tarıma ayrılıyor.
Fransa, çok büyük pay aldığı tarım bütçesine el sürdürtmek istemiyor. Bölgesel kalkınma fonunun küçültülmesiyle ilgili pazarlık ise sürüyor. Uzmanlar, on yeni üyeye teşvik fonundan 17 milyar Euro ayırmak zorunda olduklarını belirtiyorlar. Kalkınma yardımlarına en büyük katkıyı Fransa ve Almanya yapıyor.