"AB çabasında başarılı olmalıyız"

ANKARA (İHA) - CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş, "AB çabasında başarılı olmalıyız" dedi.

TBMM'de, Türk Parlamenterler Birliği tarafından 'Türkiye-AB İlişkilerinin Geleceği' konulu bir panel düzenlendi. Panelde, Devlet eski Bakanı, CHP Milletvekili ve BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, bir konuşma yaptı.

Derviş, buradaki konuşmasında Türkiye'deki kadın yönetici ve siyasetçi oranına değindi. Meclis'teki milletvekili oranı bakımından Türkiye'nin yüzde 4 ile gelişmemiş bazı ülkelerden bile daha geride olduğunu, milletvekili oranına göre Türkiye'nin dünyada 113. sırada yer aldığını ifade eden Derviş, Avrupa Parlamentosu'nda kadın milletvekili oranının yüzde 40 olduğunu kaydetti. Derviş, "Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun Türkiye tarafından 12 erkek milletvekilinin oturması kabul edilemez" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bazı kesimlerin, "AB'ye girilse de girilmese de AB yolunda yapılan reformlar kar hanesine yazılır. Sonunda girsek de olur girmesek de, önemli olan reformların yapılmasıdır' görüşünü dile getirdiğini vurgulayan Kemal Derviş, bu görünün bir bölümünün doğru olmasına karşın, Türkiye'nin sonuçta AB üyesi olamamasının büyük kayıp olacağına işaret etti.

AB müktesebatına uyumun, AB'de üzerinde uzlaşmaya varılan bir anlayışın Türkiye'ye taşınması şeklinde olacağını ifade eden Kemal Derviş, ekonomi başta olmak üzere AB müktesebatında Türkiye'nin yapısına uygun olmayan düzenlemeler bulunduğunu kaydetti.

'Gelecekte nasıl bir AB olacak?' sorusuna verilecek cevabın içinde Türkiye'nin de olması için tam üyeliğin şart olduğuna dikkat çeken Kemal Derviş, "AB'nin sadece batı Avrupa ülkelerinden oluştuğu dönemde AB'ye yön vermek o kadar da önemli değildi. Ama doğu Avrupa ülkelerini de içine alarak genişleyen ve geniş bir coğrafyada etkili olan AB'de söz sahibi olamamak Türkiye için büyük kayıp olur. Türkiye ile birlikte tüm Avrupa'yı ilgilendiren yasalar çıkarılırken, Türk halkının ve Türk milletvekillerinin de söz hakkı olmalı. Eğer bu sürecin sonunda Türkiye üye olamazsa, çok büyük bir çabanın sonunda başarısız olmak anlamına gelir. Türkiye'nin gelecekte söz sahibi olması, egemenlik paylaşımında söz sahibi olabilmesi için mutlaka AB üyesi olması lazım" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Avrupa'da "Türkiye tam üye olursa Viyana'yı boşuna korumuz oluruz" diyen bazı üst düzey devlet adamları, hatta AB komisyonu üyeleri olduğunu dile getiren Kemal Derviş, Avrupa'nın geleceğini 19. yüzyılda arayan, gerici, bağnaz, dışlayıcı bir kesim bulunduğunu, Türkiye'nin müzakere sürecinde bunlara karşı etkili bir mücadele sergilemesi gerektiğini söyledi.

Derviş, "Esas çaba, AB'de ileriye dönük insanlarla, ortak barış, ortak kardeşlik ve ortak gelecek anlayışına açık yöneticilerle, geleceği inşa etmek için mücadele vermektir. Bu mücadele AB içindeki bağnaz ve dışlayıcı kesime karşı verilmeli" ifadelerine yer verdi.