AB çevrelerinde "sınır ötesi" kaygısı

ANKARA(ANKA) - Türk hükümetinin sınır ötesi operasyona ilişkin tezkereyi TBMM'ye gönderme kararı, Ankara'daki AB diplomatik çevrelerinde kaygı yarattı. Bir AB büyükelçisi, "Amacı ne olur? Amacın ne olduğunu görmedikçe, istikrarsızlık unsuru olarak görürüm" dedi. Üst düzey bir AB diplomatı da "Asıl önemli olan operasyonun işe yarayıp yaramayacağı" ifadesini kullandı.

ANKA'nın görüştüğü bir AB Büyükelçisi, sınır ötesi operasyonun bir "istikrarsızlık unsuru" olacağını savundu. "Amacı ne olur? Bunu tam bilmiyoruz" diyen Büyükelçi, amacı belli olmadıkça operasyonu bir istikrarsızlık unsuru olarak gördüğünü kaydederek "Türkiye, Irak'ta ne yapacak? Oradaki Kürtler ve Amerikalılar ile nasıl bir ilişki kuracak" sorusunu da sordu.

Reklam
Reklam

Olası bir operasyonun Türkiye'deki Kürt nüfusu üzerindeki etkisi üzerinde de duran Büyükelçi, Kürt nüfusunun seçimlerde AKP'ye çok destek verdiğini anımsattıktan sonra şu değerlendirmeyi yaptı:
"Teröristlerin amacı, Türkiye'de huzur ortamını bozmak, Türkiye'yi çatışma alanına çekmek. DTP'yi Meclis'ten çıkartmak ve AK Parti ile Kürt halkı arasını bozmak. Türkiye'de PKK'ya destek azaldı ve Kürtlerin AK Parti'ye desteği büyüdü. Teröristlerin ve Kürt halkının çıkarları aynı değil. Kürt halkının çıkarı, sorunlara demokratik yoldan çözüm aranmasıdır."

Üst düzey bir AB diplomatı da, sınır ötesi operasyona sıcak bakmadığını ortaya koyarken, Türkiye'nin daha önce de operasyonlar yaptığını anımsatarak, "Asıl önemli olan operasyonun sonucudur. Yani operasyonun işe yarayıp yaramayacağı" diye konuştu.

-"OPERASYON VARSA İSTANBUL TOPLANTISI NASIL OLUR?"-
Bu arada, Ankara'daki çevrelerde olası bir sınır ötesi operasyonun bu aşamada gerçekleşip geçerleşemeyeceği konusu da tartışılıyor.
Kış aylarının yaklaştığı, bir ay sonra dağlarda kar olacağı işaret edilerek "Girmek var, dönmek de" gibi değerlendirmelerin yapıldığı bu çevrelerde özellikle Türkiye'nin 2-3 Kasım günlerinde İstanbul'da evsahipliğini yapacağı dışişleri bakanları düzeyindeki Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı üzerinde duruluyor.
Bir diplomat "İstanbul'da konferans var. Türkiye, Irak'ta savaşırken nasıl İstanbul'da Irak ile ilgili bir konferans yapacak" diye sordu.
Öte yandan, İstanbul'daki konferansın yanısıra Avrupa Komisyonu'nca 6 Kasım'da yıllık "İlerleme Raporu" yayınlanacak olması, Ankara'nın kısa vadede bir operasyon yapmaktan kaçınmasındaki diğer bir faktör olarak değerlendiriliyor.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin AB üyelik sürecinin çok uzun olacağını belirten bir diplomat, "Bugün tepki gösterilse de, yarın geçer" ifadesini kullandı. AB diplomatları, bir sınır ötesi operasyonun Türkiye'nin AB süreci üzerindeki olası etkileri konusunda bu aşamada bir şey söylemenin zor olduğunu belirtirken asıl belirleyici unsuru, operasyonun sonuçlarının oluşturacağını düşünüyorlar.