AB: Güneydoğu'da acil ateşkes ilan edilmeli

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini, Ankara'ya Güneydoğu illerinde acilen ateşkes ilan edilmesi çağrısını yaptı ve "Her türlü terörizmi lanetliyoruz" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Ankara'nın Güneydoğu bölgesinde PKK'ya yönelik devam eden operasyonlarına dikkat çekerek acilen ateşkes ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye-Avrupa Birliği Siyasi Diyalog Toplantısı çerçevesinde Ankara'da temaslarda bulunan Mogherini, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında "Güneydoğu'da acilen ateşkes ilan edilmesi için çağrı yapıyoruz ve her türlü terörizmi lanetliyoruz" dedi.

TIKLAYIN - '120 BİN NÜFUSLU CİZRE'DE 20 BİN KİŞİ KALDI'

Reklam
Reklam

Toplantıya katılan Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn ise "Kürt barış sürecine katkı sağlayamaya hazırız. Bu konuyla yakından çıkarımız var çünkü bölge ve daha geniş anlamda AB güvenliğini etkileyebilir" dedi.

Güvenlik güçlerinin PKK'ya yönelik operasyonlarının sürdüğü Cizre'de 51 gündür sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Türkiye'yi temsil eden AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ise Türkiye'nin PKK'ya karşı mücadeleyi bırakmayacağı mesajını verdi.

Bozkır "Egemen bir ülke olarak Türkiye PKK da dahil, ulusal güvenliğini tehdit eden tüm terör örgütlerine karşı mücadeleyi sürdürecek. Bunu yaparak vatandaşlarımızın haklarını koruyoruz" diye konuştu.

Türkiye'ye 3 milar euroluk yardım paketiSuriyeli göçmen krizine de değinen Mogherini Türkiye'nin AB tarafından söz verilen 3 milyar Euro'luk yardım paketini alacağına inandığını söyledi.

Mogherini "Görüşmeler sürüyor ama üzerinde karar verilen miktarın kabul edilebilir bir süre içinde verileceği konusunda eminim" dedi.

Reklam
Reklam

AB ülkelerinin Türkiye'nin Avrupa'ya göçmen akınını yavaşlatması için yardım amacıyla önerdiği 3 milyar Euro'luk pakete İtalya karşı çıkıyor.

İtalya bu tutarın nasıl harcanacağı konusuna açıklık getirilmesini istiyor.

Büyük sayıda mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'ye destek olmaları gerektiğini söyleyen Mogherini "Türk tarafı da mülteci akınının ve diğer göçmenlerin yönetimini daha iyi yapmalı" dedi.

AB Komiseri Hahn ise Türkiye'den gelen mülteci profilinin değiştiğini artık göçmen akınında Suriyelilerin yüzde 40'ın altında kaldığını belirtti.

Türkiye'yi Avrupa'ya gitmek için transit ülke olarak kullanan göçmenler arasında Iraklılar, Afganlar, İranlılar ve Pakistanlılar var.