AB hibesi ile 20 bin büyükbaş hayvan girdisi hedefleniyor

Tarım Kırsal Kalkınmayı Desekleme Kurulu (TKDK) tarafından girişimciye verilen yüzde 50'lik hibe ile dönem içinde...

Tarım Kırsal Kalkınmayı Desekleme Kurulu (TKDK) tarafından girişimciye verilen yüzde 50'lik hibe ile dönem içinde Şanlıurfa'ya 20 bin büyükbaş hayvan girdisi sağlanması hedefleniyor.

AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların, Türkiye'nin kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için kullanılmasını sağlayan TKDK, çiftçiyi patron yapıyor. 3 çağrı dönemini geride bırakan TKDK, 4. çağrı için çalışmalara başladı. 4. çağrı dönemi 1 ile 20 Şubat arasında gerçekleşecek. Birinci çağrı döneminde, ülke geneli sadece 4 projenin kabul gördüğü belirtilirken, proje sayısının her geçen gün arttığı kaydedildi. 3. çağrı dönemini tamamlayan kuruma yaklaşık 150 projenin sunulduğu öğrenildi.

Reklam
Reklam

Projelerden aslan payı alan ilin Şanlıurfa olduğu belirtiliyor. Birinci çağrı döneminde, ülke geneli kabul gören 4 projeden birinin Şanlıurfa'ya ait olduğu belirtilirken, ikinci çağrı döneminde en fazla proje sunarak 20 il için öngörülen bütçenin yüzde 30'unu sadece Şanlıurfa'nın aldığı öğrenildi. Proje döneminde 30 milyon Euro'luk kaynağın sağlandığı kaydediliyor. Tarım Kırsal Kalkınmayı Desekleme Kurulu tarafından girişimciye verilen hibenin önemine dikkat çeken Tarım Kırsal Kalkınmayı Desekleme Kurulu Şanlıurfa Koordinatörü Mehmet Ekinci, Şanlıurfalıları bu fırsatı değerlendirmeye davet etti. Girişimcilerin, yapı ruhsat iznini almak için bürokrasi engeline takıldığını aktaran Ekinci, bu engelleri azaltmak için çalışma sürdürdüklerini ve çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını söyledi.

Yapı ruhsat izni için yaklaşık 5 aylık süre gerektiğine dikkat çeken Ekinci, "işimiz olmadığı halde daha fazla girişimcinin yararlanması için yapı ruhsatı önündeki brokrasi işini kolaylaştırmak için çalışıyoruz. Bunu yaparken girişimciye kolaylık sağlamayı amaçlıyoruz. Biz gönderilen fonların geri gitmesini istemiyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

Projelerde, Şanlıurfa'nın diğer illere göre çok iyi durumda olduğunu vurgulayan Ekinci, bunun yeterli olmadığını da dile getirdi. Koordinatör Mehmet Ekinci, "Şanlıurfa, projelerde diğer illere nazaran çok iyi durumda. Ama il potansiyeline baktığımız zaman bunların yeterli olmadığını görüyoruz. Her bir projenin ortalaması bir milyon Euro civarında. Biz girişimcinin hibeden daha çok yararlanmasını istiyoruz. 2013 yılına kadar sürecek bu dönem içinde yaklaşık 20 bin büyükbaş hayvan girdisi sağlanmasını hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Ekinci, ayrıca, girişimci için 12 bankadan kredi sağlanması için protokol imzaladıklarını aktardı. Ekinci, bununla yatırımın girişimci tarafından karşılanan yüzde 50'lik kısmında ödeme kolaylığı sağlamaya çalıştıklarını kaydetti. Öte yandan, girişimciler ise köylerde yürütülmesi planlanan projeler için yapı ruhsatı almakta zorlandıklarını ve gereksiz brokrasiye takıldıklarından yakındı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz