AB için destek arayışı

ANKARA (İHA) - Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türkiye'nin kabul ettiği AB uyum paketi ile demokratikleşme yolunda önemli tabuları yıktığını belirterek Avrupa'daki sendikalardan Türkiye'ye destek istedi.

Hak-İş'ten yapılan yazıyı açıklamaya göre, Genel Başkan Salim Uslu, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye müzakere tarihi vermesi için Avrupa Sendikal Hareketin desteğini istediği bir mektubu Avrupa İşçi Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Emilio Gabaglio'ya gönderdi. Uslu, ETUC'un AB'de girişimlerde bulunarak Türkiye'ye destek vermesini istediği mektubunda, "Türkiye Parlamentosu, 3 Ağustos 2002 tarihinde AB Reform Paketi'ni kabul etmiştir. Bu reform paketi, değişik ilgili Türk kanunlarını ayıklayarak AB hukukuna uygun hale getirmiştir" dedi.

Reklam
Reklam

Var olan bazı sorunlara rağmen bu paketin kanunlaşmasının önemli yönleri olduğunun belirtildiği mektupta şöyle devam edildi:
"Paketin kanunlaşması, Türk politikasında bir zihinsel devrimi göstermektedir. Bilindiği gibi kanun, koalisyon partileri ile muhalefet partilerinin hepsinin onayı ile gerçekleşmiştir. Bu değişiklikle, demokratikleşmenin önünde engel teşkil eden tabu ve vehimler yıkılmıştır. Biz, Kopenhag Zirvesi'ne sunacağı bildiride ETUC'un AB'nin, Türkiye'deki reformlara sahip çıktığını gösteren güçlü bir karar alması için talepte bulunmasını bekliyoruz. Bu karar ise AB'nin Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye tam üyelik takvimi belirtilmesi şeklinde olmalıdır."