AB ile ilgili ortak bildiri çıkmadı

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri için açılan genel görüşmenin öngörüşmelerinde 'bildiri' krizi yaşandı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da imzasını taşıyan bildirinin gündeme alınmaması CHP'lilerin sert tepkisine yol açarken, CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç Başkanlık Divanı kürsüsüne yürüdü.

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan genel görüşmenin öngörüşmesi CHP'liler ile AK Parti'liler arasında sert tartışmalara sahne oldu. Görüşmeler sürerken basın mensuplarına CHP lideri Baykal, DYP lideri Mehmet Ağar, Bayburt Bağımsız Milletvekili Ülkü Güney ve CHP Grup Başkan Vekillerinin imzasını taşıyan bir bildiri dağıtıldı. Bildiride, Türkiye'nin vakit geçirmeden müzakerelere başlamak için üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiğine işaret edildi. Avrupa'nın ortak değerlerini benimseyen Türkiye'nin AB'den çıkacak adil ve yapıcı bir karar çerçevesinde üyelik müzakerelerine başlamaya ve en kısa zamanda AB'nin tam üyeliğini kazanmak için üzerine düşen adımları atmaya hazır olduğuna dikkat çekilen bildiride, Türkiye'ye diğer adaylarla eşit muamele yapılması ve onlara önerildiği gibi koşulsuz tam üyelik müzakerelerinin en yakın tarihte başlaması istendi. Müzakerelerin diğer adaylara uygulanan yöntemlerle gerçekleştirilmesi yolunda bir karar alınmasının beklendiği vurgulanan bildiride, Türkiye'ye doğrudan veya dolaylı yollarla tam üyeliğin dışında bir statü verilmesini öngören herhangi bir önerinin kabul edilmesinin mümkün olmadığı kaydedildi. Lozan Antlaşması ile bağdaşmayan önerilerin benimsenmesinin mümkün olmadığı ifade edilen bildiride, "AB hukukunda yer almayan veya üye ülkelerdeki uygulamalara bağdaşmayan önerilerin Türkiye'ye önerilmesini yadırgıyoruz. Türkiye'nin bu önerileri kabul etmesi söz konusu olamaz. Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanınması sonucunu verebilecek öneriler Kıbrıs devletini kuran uluslararası antlaşmalara ve adadaki gerçeklere aykırı olduğu için Türkiye tarafından kabul edilemez. TBMM, hükümeti yukarıda belirtilen anlayış ve beklentiler doğrultusunda AB ile müzakerelere başlamak için gerekli girişimleri yapmaya davet etmektedir" denildi.

Reklam
Reklam

Hazırlanan bildiri TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil tarafından işleme alınmayınca CHP'liler sert tepki gösterdi. CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç, "Grubumun hakkını koruyarak TBMM Başkanı'nı usule uygun davranmaya davet ediyorum" diyerek tepki gösterdi. Koç'un Başkanlık Divanı kürsüsüne doğru yürümesine tepki gösteren Pakdil, "Kürsüyü mü işgal edeceksiniz? Yerinize oturun. Böyle üslup olmaz ben açıklamalarıma devam edeceğim" diyerek Koç'u uyardı. Bunun üzerine söz isteyen CHP Grup Başkan Vekili Koç, "TBMM'nin iradesini yansıtan bir deklarasyonla zirveye katılması hak değil mi? Bu bildiride sizleri rahatsız edecek söylem yok. Bütün isteğimiz hükümetin, 17 Aralık'a TBMM'nin iradesini arkasına alarak gitmesidir. Böyle bir uygulamaya neden karşı çıkıyorsunuz? Bunun altına imza atmayı sakıncalı görenler varsa ben hiçbir şey söylemiyorum. AK Parti sorumluluğunu yerine getirmezse tarih önünde hesabını verecektir" dedi. Koç, konuşması devam ederken AK Parti sıralarından yükselen tepkilere, "Gacır gucur etmeyin" diye karşılık verdi.

Reklam
Reklam

AK Parti Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz ise, herkesi TBMM İçtüzüğü'ne göre hareket etmeye davet ederek, "Bu bir hak suistimalidir. Bugüne kadar yayınlanmış olan deklarasyonda dış politika ile ilgili belirli konulara yer verildi. Bunlar Kıbrıs, Çeçenistan, Ermeni soykırımı gibi konulardır. Şimdi kritik bir süreç var. Üzerinde mutabakat sağlanmamış bir metin işleme alınmamıştır. Usul olarak doğrudur" diye konuştu. TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada AB gündemli bir genel görüşme açılması önergesi AK Parti'lilerin karşı oylarıyla reddedildi.