Ankara (AA)- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB ile ilişkileri konusunda ''10 Ocakta Dışişleri Bakanımız başkanlığında, bütün müsteşarlarımız ve kurum başkanlarını topluyoruz. Bu toplantıda, bundan sonraki dönemle ilgili kendi reform programımız ve yol haritamızın startını vereceğiz'' dedi.
Babacan, CNNTürk televizyonunda katıldığı programda, ''Biz 15 Aralık'tan hemen sonra bütün ekiplerimizle toplanarak, AB'de çıkan kararları geniş şekilde analiz ettik. Hem diplomasi hem de ekonomi ekibimizden, bundan sonraki dönemde neler yapılabileceğine ilişkin çalışma istedik ve 2007'den sonra ne yapacağımıza artık karar verdik'' diyen Babacan, bundan sonra, 2013'e kadar sürecek bir 'yol haritasıyla' reformların sürdürüleceğini söyledi.
Babacan, gelecek yıl yürürlüğe girecek yeni yol haritası ve reform paketi konusunda şunları söyledi:
''2007 yılında, özellikle kendi iç reform sürecimizle ilgili, 2013'e kadarki yapısal reformlarımızın bir yol haritasını çizeceğiz. Bu yol haritasının 2-3 yılı detaylı, daha sonrakileri gündem maddesi olarak ortaya koyacağımız bir yapısal reform paketini hazırlamış olacağız. Bu yapısal reform paketi, Türkiye'nin 2007-2013 döneminde hangi konularda neler yapacağının bir planlaması olacak.''
Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin yeni bir döneme girdiğini belirten Babacan, 2006 yılında, Kıbrıs sorununun bahane edilerek AB'nin kendi iç siyasi sorunlarının yansıltıldığı bir dönem olduğunu kaydetti.
Babacan, bundan sonraki süreçte, Türkiye ile AB ilişkilerindeki sürecin hızını, AB'nin Türkiye için ne zaman hazır olabileceği konusunun belirleyeceğini ifade etti.
Türkiye'nin çok hızlı bir reform programı uygulayacağını belirten Babacan, ''bizim açıkçası, AB'nin fasılları açmasını, kapamasını, askıya almasını bekleyecek halimiz yok biz reformlarımıza hızla devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.
Kıbrıs sorununun, tamamen bahane olarak Türkiye'nin önüne getirilen bir konu olduğunu vurgulayan Babacan, ''biz diyelimki altı ay, bir yıl içerisinde BM'nin yardımıyla Kıbrıs problemini çözdük. Kapsamlı bir çözüme ulaştık, Türkiye ile AB sürecinin olanca hızıyla devam edeceğini zannediyor musunuz? Önümüze başka bahaneler sürülecek, teknik olarak öne sürülebilecek çok sayıda bahane var, bunlara hazır olmalıyız. Önemli olan AB'nin, Türkiye'nin ilerlemesi konusunda kendi kararını vermesidir'' şeklinde konuştu.